Go Ahead stunt: Ajax onderuit in Deventer na zwakke eerste helft

27-02-2022 18:42 Laatste update: 19:09

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag gestunt door van koploper Ajax te winnen. De ploeg uit Deventer speelde een uitstekende eerste helft en wist de schade in het tweede bedrijf beperkt te houden. Het werd uiteindelijk 2-1 in De Adelaarshorst. Door de nederlaag van Ajax is het in de top van de Eredivisie weer onvermeend spannend geworden en staat PSV op twee punten achterstand.

Voorafgaand aan de wedstrijd maakte Ajax-trainer Erik ten Hag bekend dat André Onana de komende weken onder de lat staat bij de Amsterdammers. Remko Pasveer heeft zijn vinger gebroken en kan voorlopig niet in actie komen. De thuisploeg begon goed aan het duel en wist na een kleine twintig minuten de score te openen. Iñigo Córdoba probeerde het vanaf een meter of twintig en zag hoe zijn schot werd aangeraakt door Daley Blind. De bal belandde in de kruising en Onana was kansloos.

Na een half uur spelen begon Ajax steeds meer kansen te creëeren en kwam het in de buurt van de gelijkmaker na schoten van Blind en Antony. Cuco Martina en Dusan Tadic zaten vanaf de aftrap in de clinch en raakten betrokken bij een opstootje. Martina kreeg geel vanwege het in de weg staan van een inworp van Tadic.

In de blessuretijd van de eerste helft deed de ploeg uit Deventer Ajax nóg meer pijn: Philippe Rommens tikte van dichtbij binnen. Vlak daarvoor had Córdoba een goede kans op de 2-0 en maakte Sébastien Haller na een hoogstandje bijna de gelijkmaker. Go Ahead en Ajax gingen met een stand van 2-0 de kleedkamers in. Ajax speelde de eerste helft op een te laag tempo en maakte het de thuisploeg niet lastig genoeg. Go Ahead mocht spreken van een uitstekende eerste helft en was ondanks minder balbezit de betere ploeg.

Na rust wisten de Amsterdammers dat het roer moest worden omgegooid om met een resultaat naar huis te gaan. Na een kwartier in de tweede helft kwamen Ryan Gravenberch en Danilo binnen het veld. Zij vervingen Davy Klaassen en Edson Álvarez. Een klein half uur voor tijd wist Steven Berghuis met een kopbal doelman Andries Noppert te verschalken waarmee de spanning terugkeerde. Na ruim tachtig minuten betrad Mohammed Kudus het veld voor Antony. Vijf minuten voor tijd had Noppert een goede redding in huis op een inzet van Tadic.

Ajax drong de gehele tweede helft en met name in de slotfase aan, maar Go Ahead wist de voorsprong te behouden en beloonde zichzelf na een sterke eerste helft met de drie punten. Ajax verliest daardoor voor het eerst in anderhalf jaar een uitwedstrijd in de Eredivisie. De laatste keer dat dit gebeurde was tegen FC Groningen op 4 oktober 2020 (1-0). Door het onverwachte verlies behoudt Ajax een voorsprong van slechts twee punten op PSV: de Eindhovenaren wonnen nipt van Sparta Rotterdam op zondag. Go Ahead neemt door de overwinning de twaalfde plek over van SC Heerenveen.