Nieuws

Wat is het clublied van PSV en welke songtekst hoort erbij?

Wat is het clublied van PSV en welke songtekst hoort erbij?

02-11-2023 11:00

Vrijwel iedere voetbalclub heeft wel een clublied. De ene is wat bekender dan de ander, maar dat doet de trots en de roem die ermee uit wordt gestraald niet ten onder. Wat is eigenlijk het clublied van PSV en welke tekst zingt men altijd? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Het clublied van PSV heet: 'Voor Rood Wit Gezongen'. Net als veel andere facetten van de voetbalclub PSV is ook het clublied verbonden aan Philips. De eerste vier coupletten van het clublied zijn gecomponoeerd door Kees van der Weijden. Hij was voormalig dirigent van de Philips Harmonie. De tekst is geschreven door een oud-keeper van de club, namelijk Jo Vermeulen. 

Clublied PSV

In 1950 werd het lied ingevoerd. Echter is er iets bijzonders. Bij bijna alle clubs wordt het clublied afgespeeld als de spelers het veld betreden, dat geldt niet voor PSV. Daar klinkt namelijk 'The Best' van Tina Turner keihard door de speakers. Dat kwam door oud-trainer Dick Advocaat. Omstreeks 1994 was het nummer van The Queen of Pop een enorme hit in Nederland en door het gebrek aan een goed opkomstnummer koos Advocaat voor 'The Best'. Heden ten dage klinkt het nummer nog steeds.

Maar wanneer zingen de supporters het clublied dan? Lange tijd zetten de fans het lied in wanneer de wedstrijdklok 19 minuten en 13 seconden aangaf. Daarmee verwezen ze naar 1913, het oprichtingsjaar van de club. Maar de laatste jaren is deze traditie weggeëbd. Nu klinkt het clublied nadat de stadionspeaker de opstellingen heeft omgeroepen.

Songtekst 'Voor Rood Wit Gezongen' - Kees van der Weijden & Jo Vermeulen

Voor Rood-Wit gezongen
Vol man'lijke kracht
Een lied met ons allen
want eendracht maakt macht
Wij trekken ten strijde
Een strijd vol van vree
Vooruit nu Rood-Witten
Vooruit PSV

Wat eens d'Oude Glorie
Aan roem heeft gebracht
dat geeft ons vertrouwen
de moed en de kracht
om verder te bouwen
aan ons PSV
Vooruit nu Rood-Witten
Vooruit PSV

Wij houden voor ogen
De Rood-Witte vaan
Aan 't 'blauwdoek' meer sterren
De club bovenaan
Wij zullen steeds strijden
Sportief en voor twee
Vooruit nu Rood-Witten
Vooruit PSV

En komen er tijden
Van veel tegenslag
Dan zullen wij tonen
Wat vriendschap vermag
De strijd zal ontbranden
Eenieder vecht mee
Vooruit nu Rood-Witten
Vooruit PSV

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!