Nieuws

Wiegman eerlijk over coachingsstijl: 'Ik had dit vijf jaar geleden niet gedurfd'

Wiegman eerlijk over coachingsstijl: 'Ik had dit vijf jaar geleden niet gedurfd'

06-11-2023 10:10

Sarina Wiegman zag haar eigen rol in de afgelopen jaren veranderen. Zo werd er van haar verwacht dat zij zich uit ging spreken op bepaalde onderwerpen. Dat had zij niet verwacht vertelde zij in een openhartig interview met de NOS.

"We weten allemaal wat er nu gaande is met het Spaanse elftal. Dat raakt me enorm. Als trainer, als moeder van twee dochters, als vrouw en als mens. Ik had dit vijf jaar geleden niet gedurfd. Ik ben nooit coach geworden om deze rol te krijgen, maar je groeit erin en het wordt van je verwacht dat je je uitspreekt", vertelt de huidige bondscoach van het Engelse vrouwenelftal.

Ook heeft Wiegman zich in de afgelopen jaren verdiept in haar coachingsfilosofie. Zo is niet alleen het voetballen belangrijk, maar ook het mentale aspect. "Er gebeurt zo veel in je brein. Dat stuurt alles aan. Dit kun je trainen, net zoals je een schot op doel traint. Mentale training zou altijd onderdeel van het programma moeten zijn. Ik geloof dat je het samen moet doen. Een goede leider is vooral een verbinder. Die brengt mensen bij elkaar met wie je kwaliteit kan leveren of samen dingen voor elkaar kan krijgen. Daar begint het mee."

Zelf is 54-jarige ook nog niet uitgeleerd. "Je bent als coach altijd aan het plannen en voorbereiden, maar daarna moet je terug naar je gevoel. Ik denk dat je als leider veel moet durven delegeren, zodat je de ruimte hebt te observeren. Die helikopterview helpt je om naar je intuïtie te luisteren. Zodat je de juiste vraag kunt stellen op het juiste moment. Daar heb ik me in ontwikkeld."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!