Opinie

Van Marwijk geen voorstander van 5-3-2: 'Hangt af van kwaliteiten in je groep'

Van Marwijk geen voorstander van 5-3-2: 'Hangt af van kwaliteiten in je groep'

11-10-2023 07:57

Bert van Marwijk denkt dat het Nederlands elftal ook tegen Frankrijk en Griekenland met vijf verdedigers zal gaan spelen. De man die Oranje in 2010 naar de WK-finale leidde, laat in zijn column voor De Telegraaf zijn licht schijnen over de huidige speelwijze die bondscoach Ronald Koeman hanteert. Hij vindt het jammer dat er momenteel geen échte spits in de selectie zit.

Volgens Van Marwijk heeft Oranje al best lang een spits waar niet iedereen tevreden mee is. "Van Basten was een spits die er heel lang stond en daar was nooit discussie over. Over Cruijff vroeger ook niet. En als Gullit in de spits stond, was ook iedereen blij. We hebben als land een aantal decennia genoeg spitsen gehad die tot de verbeelding spraken. Maar er zijn ook periodes dat er niet een echte spits is."

"Ik begrijp best dat er is geprobeerd met Donyell Malen in de spits te spelen en ik zou dat ook deze week niet uitsluiten", vervolgt hij. "Een beweeglijke spits tegen een tegenstander als Frankrijk kan werken."

Koeman speelde in de beginfase van zijn rentree als bondscoach nog vaak 4-3-3, maar Van Marwijk denkt dat hij tegen Frankrijk en Griekenland weer teruggrijpt op het tot dusver succesvolle 5-3-2. "Waarbij hij drie centrale verdedigers hanteert en twee wingbacks. Ik ben er geen voorstander van, omdat ik ervan overtuigd ben dat je ongeacht de kwaliteit van de tegenstander niet afhankelijk hoeft te zijn van vijf verdedigers."

"Alleen als je over centrale verdedigers beschikt met specifieke kwaliteiten, past het. En die heeft Koeman in dit Nederlands elftal met Lutsharel Geertruida en Nathan Aké precies, met Virgil van Dijk daar uiteraard tussen. Geertruida en Aké zijn namelijk jongens die ook als back kunnen spelen en dat is exact de vereiste bij een defensie met drie verdedigers."

Van Marwijk legt zijn beweringen uit. "Wat ik hiermee aangeef, is dat een coach het dus moet laten afhangen van de kwaliteiten in zijn groep of hij met vijf verdedigers speelt. Het moet niet vanuit het idee zijn dat je denkt met vijf verdedigers georganiseerder te kunnen spelen. Met vijf verdedigers moeten bij Oranje de twee buitenste spelers wel altijd wingbacks zijn. Er zijn ook teams die met vijf verdedigers niet eens aanvallen. Wij willen als Nederland zo'n speelwijze dan wel invullen met types als Dumfries. Die kan op de rechterflank als wingback én als echte back erg goed uit de voeten."

Oranje speelt komende vrijdag thuis tegen Frankrijk. Op maandag staat het uitduel met de Grieken op het programma. Nederland heeft tot dusver negen punten verzameld uit vier EK-kwalificatiewedstrijden. De nummers één en twee van iedere poule plaatsen zich voor het eindtoernooi in Duitsland.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!