Nieuws

Overgeheveld naar het eerste: wie is Tygo Land, de 'Frenkie de Jong van PSV'?

Overgeheveld naar het eerste: wie is Tygo Land, de 'Frenkie de Jong van PSV'?

11 januari - 12:15 Laatste update: 27-10-2023 17:40

Bij PSV is de achtienjarige Tygo Land op zijn verjaardag overgeheveld naar het eerste elftal. De tiener wordt in Eindhoven geroemd als groot talent, waarvan men een mooie toekomst voorspelt. Land maakte al zijn debuut in het eerste en op trainingen vergelijken teamgenoten hem massaal met Frenkie de Jong. Wie deze talentvolle Land precies is, legt Voetbalnieuws voor je uit!

Tygo Land werd op 11 januari 2006 in het Drenthse Peize. De middenvelder begon met voetballen bij het plaatselijke VV Peize. Land werd op jonge leeftijd al ontdekt door scouts van SC Heerenveen. Land mocht in de eigen regio met andere talenten van Heerenveen trainen, maar bleef zijn wedstrijden spelen voor Peize. Op vijftienjarige leeftijd tekende Land zijn eerste profcontract in Heerenveen en werd hij de jongste speler ooit bij de Friese club die dat deed.

In juli 2022 klopte PSV aan bij SC Heerenveen om de speler over te nemen. De middenvelder sloot aan bij het O18-elftal van PSV en mocht in augustus van dit jaar al eens aansluiten bij PSV 1. Op 12 augustus mocht Land al zijn debuut maken voor de hoofdmacht van PSV: Joey Veerman werd in de 90ste minuut vervangen door de tiener. Land maakte de afgelopen jaren ook deel uit van de nodige jeugdselecties van het Nederlands Elftal. De middenvelder nam in 2023 nog deel aan het EK O17 met Nederland. Land staat bekend om zijn balvastheid, blik vooruit en actieve spel. Tot nu toe speelde Land zijn verdere wedstrijden bij Jong PSV en het Onder-19 elftal dat deelneemt aan de UEFA Youth League.

De speler wordt door zijn ploeggenoten bij PSV al vergeleken met Frenkie de Jong. Zo ook recent door Jordan Teze, die te gast was bij Ziggo Sport. "We hebben ook Tygo Land, kennen jullie hem? Hij is echt goed man, echt waar," begint de verdediger. "Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar hij speelt als Frenkie. Ik zweer het, heb je hem zien spelen? Hij lijkt wel op Frenkie", aldus Teze, die aangeeft dat het niet alleen opvalt bij zijn teamgenoten. "De trainer noemt hem in het veld ook Frenk. Ze spelen precies hetzelfde."

Land overgeheveld naar het eerste

Op zijn achttiende verjaardag werd Land door Peter Bosz officieel naar het eerste elftal van PSV overgeheveld. De tiener maakte na zijn debuut geen enkele opwachting meer voor PSV, maar daar lijkt in de tweede seizoenshelft van 2023/24 verandering in te komen. "Vanaf het eerste moment wist ik dat hij enorm veel talent heeft", gaf Bosz aan. "Hij heeft deze stap verdiend en als hij hard blijft werken gaan er nog veel mijlpalen volgen."

Contractsituatie Land bij PSV

Bij zijn overstap van SC Heerenveen naar PSV zette Land zijn handtekening onder een contract tot medio 2025. De marktwaarde van de tiener wordt geschat op vier miljoen euro.