Exclusive

Het verlanglijstje van Ajax: deze spelers hoopt Mislintat snel binnen te halen

Het verlanglijstje van Ajax: deze spelers hoopt Mislintat snel binnen te halen

01-08-2023 13:40 Laatste update: 14:19

Er wacht een helse transferzomer voor Ajax. De Amsterdammers zagen al een aantal belangrijke basisspelers gaan, maar hebben tot dusver nog weinig échte topaankopen gedaan. Het technische beleid van de club krijgt daarom veel kritiek, maar met welke nieuwe spelers is men eigenlijk bezig? VoetbalNieuws geeft je een overzicht!

Josip Sutalo (Dinamo Zagreb)

De man die in de voorbije dagen en weken het meest aan Ajax werd gelinkt, is Josip Sutalo van Dinamo Zagreb. Sinds het vertrek van Jurriën Timber naar Arsenal is de positie op rechtscentraal nog altijd vacant. De 23-jarige mandekker moet zo’n 20 miljoen euro kosten en heeft tot dusver 84 wedstrijden voor de Kroatische landskampioen gespeeld.

Matthew Steenvoorden, de Nederlander die voor HNK Gorica speelt, kent Sutalo goed. In gesprek met ons vertelde hij dat de Kroatisch international goed is in positioneren. "Hij staat verdedigend altijd goed, ook met counters van de tegenpartij, en is ook aan de bal erg sterk. Vooral voor een Kroaat is hij voetballend goed, die hebben namelijk niet allemaal meegekregen wat wij in Nederland als verdedigers wel meekrijgen."

Ajax had lang concurrentie van Fiorentina en Napoli voor Sutalo, maar die clubs lijken hun heil op de transfermarkt nu elders te gaan zoeken. Dat betekent dat Mislintat en co. waarschijnlijk snel kunnen doorschakelen. Zagreb zou hem echter willen behouden tot het einde van de kwalificaties voor de Champions League op 15 augustus. Dat is niet ideaal voor Ajax, omdat de competitie al eerder begint. Indien ze hem eerder binnen willen halen, zou de transfersom wellicht ook wat hoger uitvallen.

Eduard Spertsyan (FK Krasnodar)

Veel te doen is er ook rondom de naam van Eduard Spertsyan, een Armeen met een Russisch paspoort die voor FK Krasnodar speelt. Spertsyan is een aanvallende middenvelder en heeft naar verluidt een transferwaarde van 12 miljoen euro, maar is door de oorlogssituatie in Rusland nog niet zo makkelijk binnen te halen. De Telegraaf onthulde onlangs dat Ajax via Duitse constructies probeert om de 23-jarige binnen te halen, maar daardoor haalt het veel controverse en kritiek op de hals.

Gustaf Johan Lagerbielke (IF Elfsborg)

Gustaf Johan Lagerbielke is ten slotte een boomlange rechtsbenige verdediger die onder contract staat bij IF Elfsborg uit Zweden. Deze 23-jarige mandekker heeft ondertussen zijn interlanddebuut voor Zweden achter de rug. Diverse media meldden dat Ajax eind juli al op de tribunes zat om Lagerbielke te bekijken, die net als Sutalo het gat dat Timber heeft achtergelaten, moet invullen.

"Het is een teken dat je het goed doet, maar ik focus me er niet op", zo liet hij laatst zelf weten tegen Zweedse kranten. " Op dit moment heb ik mijn focus op de belangrijke wedstrijden die er met Elfsborg aankomen. Ik ben niet op de hoogte dat er al concrete gesprekken zijn."

Lagerbielke heeft nog een contract tot medio 2025 bij Elfsborg. Wat de club voor hem vraagt, is niet bekend. Hij zal in ieder geval lang niet zoveel moeten kosten als eerdergenoemde kandidaten.

Andere spelers die onlangs in verband werden gebracht met Ajax

Keepers: Nick Olij (Sparta Rotterdam), Diant Ramaj (Eintracht Frankfurt), Altay Bayindir (Fenerbahçe).

Verdedigers: Armel Bella-Kotchap (Southampton), Sebastián Boselli (Defensor SC), Martin Vitik (Sparta Praag), Jerry St. Juste (Sporting CP), Leonardo Bonucci (Juventus).

Middenvelders: Arsen Zakharyan (Dinamo Moskou), Yacine Adli (AC Milan).

Aanvallers: Ernest Nuamah (FC Nordsjaelland), Serhou Guirassy (VfB Stuttgart), Keisuke Goto (Júbilo Iwata), Rafa Mir (Sevilla), Juan (São Paulo FC), Liel Abada (Celtic), Akor Adams (Lillestrøm SK).