Nieuws

KNVB komt met reactie na ophef: 'Nooit een respectloze intentie gehad'

KNVB komt met reactie na ophef: 'Nooit een respectloze intentie gehad'

11-07-2023 13:41

De Telegraaf meldt dat de KNVB ontkent dat twee Oranje Leeuwinnen de haka hebben uitgevoerd als onderdeel van hun voorbereiding op het WK in Nieuw-Zeeland en Australië. Volgens een woordvoerder van de bond hebben Merel van Dongen en Sherida Spitse deelgenomen aan een fysieke training en niet aan het uitvoeren van de haka, zoals werd beweerd.

De actie van de Nederlandse vrouwen heeft de woede van de Nieuw-Zeelandse bevolking opgewekt. De haka is een traditionele en ceremoniële dans in het land, oorspronkelijk uitgevoerd door de Maori-bevolking die als eerste in Nieuw-Zeeland woonde. Spitse en Van Dongen worden beschuldigd van gebrek aan respect, omdat niet iedereen zomaar de haka mag nabootsen voor de grap.

De KNVB benadrukt dat het niet om de haka, maar om een training gaat. De focus lag 'op het oproepen van innerlijke kracht vanuit de core van het lichaam'. "Er is vanuit het team dan ook nooit een intentie geweest om respectloos om te gaan met de culturele waarden van één de gastlanden van het WK", laat de woordvoerder optekenen in De Telegraaf.

De Oranje Leeuwinnen bereidt zich momenteel voor op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De selectie van bondscoach Andries Jonker vliegt binnenkort naar Nieuw-Zeeland. Op 23 juli speelt Oranje de eerste groepswedstrijd tegen Portugal.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!