Nieuws

Oranje vrouwen in aanloop naar WK onder vuur door video: 'Ga naar huis!'

Oranje vrouwen in aanloop naar WK onder vuur door video: 'Ga naar huis!'

11-07-2023 12:13 Laatste update: 14:19

Vlak voor de start van het WK hebben de Oranje Leeuwinnen de woede van de bevolking in Nieuw-Zeeland opgewekt. Op Instagram verscheen een video waarin twee speelsters van het Nederlands elftal de haka uitvoerden.

Tijdens een training werd er een video gemaakt waarin Merel van Dongen en Sherida Spitze de haka uitvoerden, maar deze video is inmiddels verwijderd door de KNVB. Dit heeft echter tot grote verontwaardiging geleid in het gastland van het WK vrouwenvoetbal, Australië en Nieuw-Zeeland. De haka is een traditionele ceremoniële dans van de Maori, het oorspronkelijke volk van Nieuw-Zeeland.

Het feit dat de haka werd uitgevoerd tijdens een training en mogelijk niet met de juiste respect en betekenis, heeft tot veel kritiek geleid. De bevolking van Nieuw-Zeeland is van mening dat de haka niet zomaar door iedereen gedaan mag worden, omdat het een diepgewortelde culturele betekenis heeft. Jay Laga'aia, een bekende Nieuw-Zeelandse zanger en acteur, heeft zijn woede hierover geuit op Instagram. 'Je komt naar ons huis en hebt geen respect voor onze cultuur! Je stelt je team en je land teleur. Je stelt je familie teleur. Je ouders zijn vast trots dat je dit internationale podium koos, om te laten zien hoe dom en ongevoelig je bent. Ga terug naar huis!', klinkt het. 

Zowel de Oranje Leeuwinnen als de Spaanse vrouwen hebben de haka uitgevoerd. Deze actie heeft echter voor veel kritiek gezorgd op Twitter voor beide teams.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!