Exclusive

Selectie Oranje Leeuwinnen onder de loep: moordende concurrentie in de defensie

Selectie Oranje Leeuwinnen onder de loep: moordende concurrentie in de defensie

30-06-2023 17:51 Laatste update: 18:01
1

Bondscoach Andries Jonker heeft vrijdagmiddag de selectie van de Oranje Leeuwinnen voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland bekendgemaakt. 23 dames gaan vanaf 20 juli strijden voor de wereldbeker. VoetbalNieuws neemt de selectie voor je onder de loep en belandt deze keer bij de achterste linie; de verdedigers!

Kerstin Casparij (Manchester City)

Kerstin Casparij is 22 jaar, speelt voor Manchester City en kan zowel op links- als rechtsback uit de voeten. Op 22 oktober 2021 maakte zij haar debuut voor het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus. Sindsdien stond ze in maar liefst 22 interlands op het veld, waarvan 11 als basisspeelster. Op het EK van vorig jaar kwam Casparij driemaal in actie, maar de kans is groot dat dat er dit toernooi meer worden. De naam van Casparij is waarschijnlijk één van de eerste die Jonker op het wedstrijdformulier zet.

Stefanie van der Gragt (Internazionale)

Datzelfde geldt voor één van de meest ervaren speelsters uit het hele stel; Stefanie van der Gragt. De 30-jarige centrumverdedigster staat momenteel onder contract bij Internazionale en is sinds haar debuut in 2012 eigenlijk al een vaste basisspeler. Zo kwam ze onder meer uit op het WK 2015, EK 2017, WK 2019 en EK 2022. Deze kopsterke mandekster is met haar 30-jarige leeftijd en 101 interlands één van de absolute leiders van het Nederlands elftal.

Merel van Dongen (Atlético Madrid)

Ook leeftijdgenoot Merel van Dongen verdient die status ondertussen. De linksback van Atlético Madrid maakte sinds 2015 alle eindtoernooien mee, maar was op het gewonnen EK van 2017 tot haar grote teleurstelling reserve. De kans is groot dat dat ook op het komende WK het geval gaat zijn.

Lynn Wilms (VfL Wolfsburg)

Lynn Wilms (22) is daarentegen weer een Oranje Leeuwin die de toekomst verdient. Deze 34-voudig international speelde in de beginjaren van haar carrière voor FC Twente, maar ondertussen alweer twee seizoenen voor VfL Wolfsburg. Begin juni verloor ze met die club de finale van de Champions League tegen FC Barcelona (3-2). De kans is klein dat ze aanspraak maakt op een basisplaats, maar op het afgelopen EK was dat wel het geval.

Dominique Janssen (VfL Wolfsburg)

Dat komt mede doordat haar teamgenoot bij Wolfsburg, de 28-jarige Dominique Janssen, wél zonder twijfel bij de eerste elf zit. Net als Van der Gragt en Van Dongen was deze multi-inzetbare verdedigster sinds 2015 aanwezig op ieder eindtoernooi, waaronder het gouden EK van 2017 in eigen land. Janssen speelde tot dusver 96 interlands, maar maakte haar eerste goal 'pas' op het WK van 2019, in de poulefase tegen Kameroen. Tussen 2018 en 2020 stond ze echter bekend als Dominique Bloodworth, de achternaam van haar toenmalige echtgenoot.


Dominique Janssen, Lynn Wilms en Jill Roord stonden met VfL Wolfsburg aan de aftrap van de Champions League-finale tegen FC Barcelona in het Philips Stadion.

Caitlin Dijkstra (FC Twente)

Caitlin Dijkstra is de enige verdedigster uit de WK-selectie die afgelopen seizoen haar minuten maakte in de Eredivisie, op huurbasis bij FC Twente. Zij werd door Wolfsburg uitgeleend aan de Tukkers. Deze 24-jarige centrumverdedigster maakte haar debuut op 29 november 2021 tegen Japan, speelde sindsdien tien interlands en scoorde daarin eenmaal, in haar tweede wedstrijd Finland.

Aniek Nouwen (AC Milan)

Aniek Nouwen van AC Milan maakt de defensie van Oranje compleet. Zij is net als Dijkstra 24 jaar oud, maar maakte op 17-jarige leeftijd haar debuut voor de hoofdmacht van PSV. Via Chelsea kwam ze uit in Italië, waar ze ondertussen van grote waarde is. Ook zij was aanwezig op het EK van 2017, en kwam in dat toernooi drie keer in actie. Sinds 2019 heeft ze 40 keer voor het Nederlands elftal gespeeld. Grappig detail: Nouwen begon met voetballen als keepster.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!