Exclusive

AC Milan in achtervolging, maar hoe verliepen eerder duels met Internazionale?

AC Milan in achtervolging, maar hoe verliepen eerder duels met Internazionale?

16-05-2023 11:50 Laatste update: 11:51

Stadgenoten en aartsrivalen AC Milan en Internazionale staan woensdagavond tegenover elkaar in de halve finales van de Champions League. Hoe vaak troffen de Milanese clubs elkaar eerder in het miljardenbal? VoetbalNieuws dook voor je in de geschiedenisboeken.

Milan bereikt finale ten koste van Inter in 2003

De eerste keer dat AC en Inter elkaar in de Champions League troffen, was in het seizoen 2002/2003, ook in de halve finales. Het heenduel, waarin Milan 'thuis' speelde, eindigde in een bloedeloos 0-0 gelijkspel, maar de return leverde meer spektakel op. Ook dat eindigde in een gelijkspel, maar het uitdoelpunt van Andrej Shevchenko zorgde ervoor dat AC zich plaatste voor de finale. Daarin werd na strafschoppen gewonnen van Juventus, waardoor I Rossoneri de destijds zesde Champions League/Europa Cup I-titel uit de clubgeschiedenis bijschreef.

Opstelling Internazionale: Toldo; Córdoba, Materazzi, Cannavaro; J. Zanetti, C. Zanetti, Di Biagio, Belözoglu, Conceiçao; Crespo, Recoba.

Opstelling AC Milan: Abbiati; Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze; Gattuso, Pirlo, Seedorf; Rui Costa; Inzaghi, Shevchenko.


Het sterrenensemble van AC Milan, dat in 2003 de Champions League won door Juventus in de finale te verslaan.

Gestaakte kwartfinale in 2005

Het enige andere treffen dat daarna plaatsvond, was twee seizoenen later, in de kwartfinales van 2004/2005. Deze keer werd het verschil al in de eerste wedstrijd gemaakt, waarin Milan wederom eerst 'thuis' speelde. Jaap Stam zette Milan in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong, waarna Shevchenko een kwartier voor tijd de tweede maakte.

Inter keek uit naar de return, waarin met de steun van de fanatieke aanhang wellicht een absolute comeback kon worden neergezet. Het draaide echter uit op een drama. Het was wederom Shevchenko die, deze keer in de 30e minuut, scoorde, maar de herinneringen gaan vooral terug naar de gebeurtenissen rondom de 75ste minuut. Er werd massaal vuurwerk op het veld gegooid, waar Milan-doelman Dida door werd geraakt in zijn nek. De wedstrijd werd definitief gestaakt en Inter kreeg een disciplinaire 3-0 nederlaag aan de broek. Een trieste afloop van de voorlopig laatste Europese ontmoeting tussen beide teams.

Opstelling Internazionale: Toldo; J. Zanetti, Córdoba, Materazzi, Favalli; C. Zanetti, Verón, Cambiasso; Van der Meyde, Adriano, Kily.

Opstelling AC Milan: Dida; Cafu, Stam, Nesta, Maldini; Ambrosini, Pirlo, Seedorf; Kaka, Shevchenko, Crespo.

Openingsfase doet AC Milan de das om

Afgelopen week stond de eerste ontmoeting in de halve finale van het seizoen 2022/23 op de agenda. AC Milan speelde thuis, maar kwam al snel in de problemen. De klok telde pas acht minuten toen Edin Dzeko de score voor Inter opende. Slechts enkele minuten later was daar Henrikh Mkhitaryan die de 0-2 op het scorebord zette en het blauwe deel van het stadion op zijn kop zette. Wat volgde was een lichte kansenregen waar Inter de score verder op had kunnen laten lopen, maar tot scoren kwamen beide ploegen niet meer. Dinsdagavond nemen beide ploegen het tegen elkaar op in de return van de beladen wedstrijd en moet AC dus een achterstand zien weg te werken.

Opstelling AC Milan: Maignan; Calabria, Kjaer, Tomori, Theo Hernandez; Krunic, Tonali; Brahim Díaz, Bennacer, Saelemaekers; Giroud
Opstelling Inter: Onana; Darmian, Acerbi, Bastoni; Dumfries, Barella, Çalhanoglu, Mkhitaryan, Dimarco; Dzeko, Martinez

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!