Wedstrijdverslag

Barcelona sluit 2022 in mineur af: Lahoz hoofdrolspeler in knotsgekke derby

Barcelona sluit 2022 in mineur af: Lahoz hoofdrolspeler in knotsgekke derby

31-12-2022 16:02 Laatste update: 16:08

FC Barcelona heeft in de laatste wedstrijd van 2022 tegen Espanyol twee kostbare punten verspeeld in de strijd om de titel. Lange tijd leek de koploper van La Liga een zorgeloze middag tegemoet te gaan, maar in de slotfase werd alsnog een tegentreffer geslikt: 1-1. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz was net als bij Nederland-Argentinië de meest besproken man op het veld en strooide met de ene na de andere kaart.

De start van de Blaugranas was uitstekend, zagen ook de ruim 88.000 aanwezige toeschouwers in het Spotify Camp Nou. Er stonden nog geen zeven minuten op de klok, of de voorsprong was al een feit voor de gastheren. Het was Marcos Alonso die op aangeven van Andreas Christensen doel trof. In de redelijk tamme eerste helft had FC Barcelona maar weinig te duchten van Espanyol en leek het een zorgeloze middag tegemoet te gaan.

Het tweede bedrijf was eveneens niet bijzonder verheffend, totdat doelpuntenmaker Alonso omver schoffelde en Lahoz gedicideerd naar de stip wees. Slachtoffer Joselu nam zelf plaats achter de bal en passeerde de tot vierde aanvoerder gebombardeerde Marc-André Ter Stegen met een inzet door het midden: 1-1.

Vervolgens ontbrandde het duel volledig. FC Barcelona dacht aan de andere kant ook recht op een strafschop te hebben, maar Lahoz wilde van niets weten. Dat kwam de Spaanse leidsman op flinke kritiek te staan, waarna het strooien met kaarten begon. In een tijdsbestek van vier minuten (!) deelde de arbiters zes gele kaarten (!) uit. Daarvan waren er twee gereserveerd voor Jordi Alba, waardoor de linksback kon inpakken en wegwezen.

Drie minuten later leek het plots tien tegen negen te worden, toen eerst Vinícius de Souza Costa kon inrukken na het ontvangen van zijn tweede gele prent en Leandro Cabrera met direct rood van het veld werd gestuurd, nadat hij tegen het hoofd van Robert Lewandowski had getrapt. Tot ontsteltenis van alles en iedereen bij FC Barcelona ging er een streep door de rode kaart na inmenging van de VAR.

Met man en macht ging Barcelona op zoek naar de bevrijdende 2-1, maar ondanks enkele hachelijke momenten voor het Espanyol-doel viel de treffer niet. Door het puntverlies besluit de ploeg van trainer Xavi Hernández 2022 als koploper van La Liga met 38 punten en is de voorsprong van twee punten op Real Madrid verdwenen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!