Nieuws

Feyenoord en NEC troffen elkaar al eens in de bekerfinale: zo verliep dat duel

Feyenoord en NEC troffen elkaar al eens in de bekerfinale: zo verliep dat duel

21 april - 09:52

Feyenoord en NEC strijden zondag om de KNVB Beker, maar het is niet voor het eerst dat de twee ploegen elkaar in de finale van het bekertoernooi treffen. De Rotterdammers en Nijmegenaren gingen in 1994, precies dertig jaar geleden, al eens de strijd aan. Hoe verliep deze finale? VoetbalNieuws.nl duikt de geschiedenisboeken in. 

Zo verliep de vorige KNVB Beker-finale tussen Feyenoord en NEC

Feyenoord en NEC troffen elkaar in 1994 voor de bekerwinst en ook destijds was Feyenoord torenhoog favoriet. NEC speelde niet eens in de Eredivisie, maar bleef verrassen in het bekertoernooi en schakelde in de halve finale zelfs Ajax uit. De Amsterdammers zouden een seizoen later de Champions League winnen, wat de knappe prestatie van de Nijmegenaren alleen maar benadrukt.

Aan de kant van Feyenoord wist de favoriet direct op voorsprong te komen: Ruud Heus wist na zeven minuten te scoren uit een strafschop nadat Gaston Taument onderuit werd geschoffeld door NEC-doelman Wilfried Brookhuis. In de slotfase werd de zege veiliggesteld met de 2-0 van John van Loen.

NEC deed in de blessuretijd nog wel iets terug via Bennie Dekker, maar het mocht niet meer baten voor de Nijmegenaren. Feyenoord won de finale met 2-1 en pakte daarmee de negende beker in de clubgeschiedenis. Feyenoord was in deze periode sowieso dominant in de KNVB Beker: in vier jaar tijd werd de derde beker gewonnen. NEC stond tot dusver in vier finales, maar verloor iedere keer.