Opinie

'Oranje knakt en snakt naar Frenkie de Jong, puzzel van Koeman nog niet gelegd'

'Oranje knakt en snakt naar Frenkie de Jong, puzzel van Koeman nog niet gelegd'

27 maart - 07:20 Laatste update: 07:28

Het Nederlands Elftal dacht dinsdagavond een resultaat te gaan boeken tegen Duitsland, maar kreeg in de slotfase als nog de genadeklap te verduren. In de 85e minuut ging Oranje nog met 2-1 ten onder. Wat schrijven de ochtendkranten na het spel in Frankfurt? VoetbalNieuws doet een greep uit het vaderlandse nieuws. 

Zo vat De Telegraaf maandagochtend de oefeninterland van Oranje samen. Het medium ziet een bondscoach die de komende flink moet gaan puzzelen om een EK-selectie te kunnen formeren, 'die op zijn minst als outsider voor de Europese titel naar Duitsland kan reizen'. Het zal Koeman flink helpen als hij weer over 'belangrijkste puzzelstukje, Frenkie de Jong', kan beschikken. 'Want in Frankfurt werd duidelijk dat het Nederlands elftal naar de inbreng van de middenvelder snak', klinkt het. Al noemt het medium de nederlaag nog 'schlemielig'.

'In plaats van als doping leek de onverwachte openingstreffer verlammend te werken', blikt de ochtendkant terug op het spel na het vroege doelpunt van Joey Veerman na vier minuten. Het tegengas van de Duitsers deed wat met Nederland. 'Oranje oogde in die fase gammel en na Mats Wieffer op vrijdag scoorden ook de slordige Veerman, Schouten en Reijnders in de eerste helft een onvoldoende', valt er te lezen. Oranje kan volgens de krant uit de tweede helft 'nog enigszins vertrouwen tanken'. In zijn column geeft Valentijn Driessen het spel van Nederland er van langs. 'Oranje zet alleen maar stappen achteruit voor het EK', klinkt het. 'Het vertrouwen is eerder afgenomen dan toegenomen en wat rest is hoop', meent Driessen. 'Hopen op een succesvol EK, maar zoals iedereen weet is hoop niet meer dan uitgestelde teleurstelling.'

De afwezigheid van De Jong staat ook centraal bij De Volkskrant. 'Het is een kwestie van hopen, ook op de fitheid van de nu geblesseerde Frenkie', valt er te lezen. Het medium zag Oranje met name achterin balbezit houden, 'om het spel dood te maken en te neutraliseren, om te vertragen'.

'Puzzel van Koeman nog niet gelegd'

Dit kop siert het artikel van het Algemeen Dagblad. Het medium zag Oranje met name achterin lange tijd stand houden. 'Zoals te verwachten met drie centrumverdedigers stond de verdedigende organisatie lange tijd prima, doelman Verbruggen keepte na rust uitstekend', valt er te lezen. 'Maar in de voorbereiding richting het EK zijn nog lang niet alle vraagstukken van Koeman opgelost.' Het AD meent dat de Oranjekoorst van Memphis Depay zal moeten komen. De terugkeer van de aanvaller in Oranje biedt 'op topniveau wel enige aanleiding tot optimisme', klinkt het.

Volgens het medium is een extra centra centrumverdediger geen overbodige luxe. Daarnaast sprak het zich positief uit over het samenspel van Joey Veerman en Jerdy Schouten in Oranje. Bij de NOS schetst men het beeld dat Schouten slaagde voor zijn 'examen als controlerende middenvelder in Oranje' en 'stelt kandidatuur voor positie naast De Jong'.