Nieuws

Wie is Michael van de Kuit, de GelreDome-eigenaar die Vitesse wil overnemen?

Wie is Michael van de Kuit, de GelreDome-eigenaar die Vitesse wil overnemen?

18 maart - 08:05 Laatste update: 19 maart - 13:50
1

Michael van de Kuit, een bekende naam in de Nederlandse vastgoedwereld, werpt zich op als mogelijke koper van Vitesse. Het nieuws komt nadat Valeriy Oyf, de voormalige eigenaar van Vitesse, heeft besloten zijn aandelen te verkopen, waardoor speculaties over de toekomst van de club in volle gang zijn. Onlangs werd bekend dat ondanks een brief van Van de Kuit, er nog steeds geen sprekken zijn gevoerd. VoetbalNieuws.nl vertelt je wie Van de Kuit precies is.

Wie is Michael van de Kuit?

Van de Kuit staat momenteel vooral bekend als de eigenaar van het GelreDome. Zijn interesse in het overnemen van de club werd bevestigd nadat hij zijn intentie kenbaar maakte in een brief aan de KNVB en het Ministerie van Economische Zaken.

Opvallend is dat Van de Kuit, ondanks zijn huidige rol als stadioneigenaar, vaak werd gezien als een tegenstander in het langlopende conflict tussen Vitesse en hemzelf over de huurprijs van het GelreDome. In 2020 stonden beide partijen zelfs tegenover elkaar in de rechtbank, waar Vitesse probeerde een halvering van de hoge huurprijs af te dwingen vanwege de financiële impact van de coronacrisis. Vitesse verloor de zaak en bleef achter met een aanzienlijke huurlast.

Vermogen Michael van de Kuit

Hoewel Van de Kuit in het verleden weinig sympathie toonde voor de financiële moeilijkheden van Vitesse, doemt hij nu dus op als potentiële eigenaar. Zijn vermogen wordt door Quote geschat op ongeveer 210 miljoen euro, voornamelijk geïnvesteerd in vastgoedprojecten zoals winkels, kroegen en kantoren in Gelderland. Hij heeft een reputatie opgebouwd als een vastgoedondernemer die niet terugdeinst voor conflicten, zowel met huurders als met gemeenten.

De interesse van Van der Kuit in Vitesse kan mogelijk een nieuw hoofdstuk betekenen voor de club. "Het is nu '2 voor 12' en voor mij aanleiding om stappen te zetten om de club te behoeden voor de ondergang door middel van een overname en daarmee ook mijn zakelijke belangen te verdedigen", schreef hij in een reactie. "Omdat Vitesse is verworden tot een onontwarbare knoop, met een belast verleden dat de club zal blijven achtervolgen, ben ik tot de conclusie gekomen dat een overname alleen verantwoord is wanneer alle banden met het verleden kunnen worden verbroken. Zeg maar een Vitesse 2.0."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!