Nieuws

Schrikbarende cijfers: zo presteerde Ajax door de jaren heen tegen Engelse clubs

Schrikbarende cijfers: zo presteerde Ajax door de jaren heen tegen Engelse clubs

7 maart - 09:53 Laatste update: 14 maart - 13:13

In de achtste finales van de Conference League moet Ajax af zien te rekenen tegen Aston Villa. De Amsterdammers hebben het doorgaans lastig met ploegen uit Engeland en moet het klusje klaren op Villa Park. VoetbalNieuws neemt de geschiedenis van Ajax tegen Engelse clubs met je door!

Eerder dit seizoen trof Ajax in de groepsfase van de Europa League nog Brighton & Hove Albion. Twee keer was de stuntploeg met een uitslag van 2-0 te sterk voor de Amsterdammers. Op internationaal niveau moest Ajax het in totaal al 34 keer opnemen tegen ploegen uit Engeland. De cijfers van de Amsterdammers tegen Engelse tegenstanders bieden weinig hoop voor het tweeluik met Aston Villa.

Slechts negen keer stapte Ajax als winnaar van het veld tegen een Engelse tegenstander. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens het seizoen 2018/19, toen het Tottenham trof in de halve finales van de Champions League. Op bezoek in Noord-Londen wist Ajax met 0-1 te winnen en leek het dicht bij een finale in het miljardenbal. Echter ging het in eigen huis vervolgens, ondanks een 2-0-voorsprong, compleet mis. Dankzij een hattrick van Lucas Moura werd Ajax met 2-3 uitgeschakeld en was het verdriet groot. Wat volgde waren tweeluiken met Chelsea (0-1 en 4-4) en twee keer Liverpool (0-1 en 1-0; 2-1 en 0-3).

In 2017 stond Ajax nog in de finale van de Europa League tegenover Manchester United, dat met 0-2 te sterk was. In totaal verloor Ajax zeventien van de 35 wedstrijden tegen Engelse ploegen. In eigen huis gingen er echter zes gewonnen, zoals dat in het seizoen 2012/13 nog tegen Manchester City het geval was. Op 24 oktober versloeg de ploeg van Frank de Boer met 3-1 de Engelse grootmacht. 

Ajax tegen Engelse clubs

Van de 35 ontmoetingen met Engelse clubs op internationaal niveau won Ajax er dus maar negen en gingen er zeventien verloren. In negen gevallen moesten de punten worden gedeeld. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!