Nieuws

Met één of meer van deze spelers kan Koeman verrassen in de Oranje-voorselectie

Met één of meer van deze spelers kan Koeman verrassen in de Oranje-voorselectie

1 maart - 09:48 Laatste update: 09:48

Vrijdag maakt Ronald Koeman de voorselectie van het Nederlands elftal bekend. Dat is een erg belangrijk moment, aangezien de bondscoach eerder al heeft aangegeven dat hij naar een vaste groep toe wil werken. Ook staat Koeman erom bekend dat hij een verrassing uit de hoge hoed kan toveren. Dit zijn volgens VoetbalNieuws.nl de verrassingen die weleens in aanmerking kunnen komen.

Voordat we over gaan op de namen verdient het label ‘verrassing’ wel enige toelichting. Hiermee bedoelen we spelers die nog nooit of al voor een langere tijd niet bij de voorselectie van Oranje hebben gezeten. 

Cryscencio Summerville

Summerville zal bij velen niet op de radar staan omdat hij in de Engelse Championship speelt, maar daar is hij bezig aan een verbazingwekkend sterk seizoen. De buitenspeler, die al vele wedstrijden in de jeugdelftallen van Oranje op zijn naam heeft, behaalt wekelijks een hoog niveau bij Leeds United. Het vergaat Summerville zelfs zo goed dat hij nog in de race is om de topscorerstitel. De teller staat op moment van schrijven op vijftien goals en acht assists. 

Zelf staat Summerville in ieder geval welwillend tegenover deelname aan het EK. "Het zou mooi zijn als ik in beeld kan komen richting het EK, en anders zou ik op de lange termijn het WK in 2026 heel bijzonder vinden om mee te maken", aldus de voormalig buitenspeler van onder meer Feyenoord onlangs tegenover VoetbalPrimeur.

Joshua Zirkzee

Wanneer de naam van Zirkzee in de lijst met namen van de voorselectie van Oranje verschijnt zullen er niet veel mensen opkijken. Toch zou je dit enigszins als een verrassing kunnen zien, aangezien de spits nog nooit bij de voorselectie van het Nederlands elftal heeft gezeten. Verdienen doet Zirkzee het in ieder geval zeker, gezien zijn prestaties in de Serie A. De aanvaller werd al twee keer speler van de maand in de Serie A en dat komt mede door de tien goals en zes assists die hij dit seizoen al leverde.

Koeman heeft eerder in ieder geval al aangegeven dat hij de verrichtingen van Zirkzee nauwlettend in de gaten houdt. Toch waren de woorden van de bondscoach ergens ook weer niet al te hoopvol. "Hij is, vind ik, niet altijd op de positie in de zestien waar een spits moet zijn. Dat komt omdat hij veel meer een meevoetballende nummer 9 is."

Quinten Timber

Timber maakt dit seizoen een flinke ontwikkeling door bij Feyenoord. De middenvelder liet een jaar geleden al meermaals zien dat hij goed kan voetballen, maar koppelt dat nu ook aan rendement. Timber maakte dit seizoen al zeven goals en gaf zeven assists in het shirt van de Rotterdammers. Afgelopen weekend glimlachte hij nog vrolijk toen hem werd gevraagd naar een eventuele plaats in de voorselectie van Oranje.

Ook Koeman werd tijdens de laatste persconferentie die hij bij Oranje gaf nog gevraagd naar zijn kijk op Timber. "Je zet het af tegen spelers die je eerder hebt geselecteerd. Het is duidelijk dat Timber goed bezig is, dat zag je ook tegen AZ. Toen was hij de beste Feyenoorder. Als hij dat doorzet, moet je een afweging maken. Richting een EK ligt alles open."

Ryan Gravenberch

Gravenberch werd een grote toekomst in Oranje toebedeeld, maar de laatste keer dat hij voor Oranje speelde dateert alweer van september 2022. Bij Bayern München kam de middenvelder maar nauwelijks aan de bak alleen zijn de kaarten nu anders geschud bij Liverpool. Gravenberch zit hoog bij Jürgen Klopp en ook Koeman heeft hem nu weer op de radar, nu hij zijn straf voor het vrijwillig missen van het jeugd-EK met Jong Oranje heeft uitgezeten. Zondag raakte Gravenberch echter geblesseerd bij Liverpool. Of hem dat nu de das om gaat doen is de grote vraag.

Thomas Beelen

Beelen staat nog maar enkele wedstrijden in de basiself van Feyenoord, maar maakte in die wedstrijden veel indruk. De verdediger is bezig aan dezelfde route die Mats Wieffer een jaar geleden doorliep in Rotterdam. Daar hoorde voor Wieffer destijds een plek in de selectie van Oranje bij, dat durfde Koeman gewoon aan. Het zou snel zijn, maar zou de bondscoach dit ook met de groeibriljant van Feyenoord die Romelu Lukaku in de broekzak had aandurven?

Marco Bizot

Grote problemen heeft Koeman over het algemeen niet qua kwalitatieve spelers in het Nederlands elftal, maar als je dan één positie aan moet wijzen is het die van doelman wel. Justin Bijlow raakte geblesseerd bij Feyenoord en dat betekent dat er een plek beschikbaar is. Die zou Bizot wel eens in kunnen vullen, zo blijkt uit een interview met De Telegraaf

"Hij wilde weten hoe het ging en hoe ik me voelde. Hij zei: 'We houden je in de gaten' en wilde weten of ik beschikbaar was. Ja natúúrlijk ben ik beschikbaar. Maar ook als ik niet word opgeroepen, dan nóg is het goed om af en toe contact te hebben", aldus de 1-voudig international die momenteel tweede staat in de Ligue 1 met Stade Brest.

Jan Paul van Hecke

Ook Van Hecke is een speler die ongetwijfeld door Koeman wordt gevolgd. De voormalig verdediger van onder meer NAC Breda en sc Heerenveen maakt zijn minuten dit seizoen met Brighton & Hove Albion in de Premier League. Ook in de Europa League zagen we hem schitteren in de duels met Ajax, waarin hij mooie duels uitvocht met Brian Brobbey. Is dat genoeg voor een plek in de voorselectie van het Nederlands elftal?

Justin Kluivert

Kluivert werd dit seizoen de jongste speler ooit die tot scoren heeft weten te komen in de vijf beste competities van Europa. Een mooi record, maar buiten dat presteert de voormalig speler van Ajax verder ook goed bij AFC Bournemouth. Kluivert wisselt in zijn rol als linksbuiten of nummer tien en kwam tot nu toe tot vijf goals en één assist in de Premier League. Gezien de blessures van Noa Lang en Steven Bergwijn zou het niet gek zijn wanneer Koeman de tweevoudig international wil testen als linksbuiten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!