United heeft geen kind aan Wigan: kansenregen blijft onbenut, toch simpele winst

8 januari - 23:10 Laatste update: 23:10

Manchester United bekert een ronde verder in de FA Cup. Op bezoek bij Wigan Athletic hadden de manschappen van Erik ten Hag het niet moeilijk. Het werd uiteindelijk 0-2, maar The Red Devils vergaten vooral meer te scoren.

Het DW Stadium van Wigan Athletic was het toneel voor de laatste wedstrijd van de derde ronde van de FA Cup. Het Manchester United van Erik ten Hag sloot 2023 slecht af door te verliezen van Nottingham Forest, maar 2024 begon de ploeg van de Nederlandse trainer ook niet overtuigend. Wigan, uitkomend in League One, liet The Red Devils vooral aan de bal, maar kreeg zelf de grootste kans in de eerste minuten. Echter bracht André Onana goed redding op een schot van Thelo Aasgaard. De nummer 'tien' van de thuisploeg kon geheel vrij schieten, maar Onana was net op tijd bij zijn hoek om de poging af te wenden.

Toch lukte het na een kleine twintig minuten spelen om op voorsprong te komen. Rasmus Højlund kwam net te kort, waarna Marcus Rashford een schotkans kreeg. Zijn poging werd ook geblokt, en daardoor kwam de bal voor de voeten van Diogo Dalot. De linksachter deed een geplaatste poging en deze viel nog binnen ook. Langs alles en iedereen plofte de bal in de onderhoek binnen.

Nadat de voorsprong bemachtigd was, ging Manchester United op zoek naar verdubbeling van de voorsprong. Het kreeg kansen zat. Vooral Rasmus Højlund had de wedstrijd al heel vroeg op slot kunnen gooien. Van dichtbij kopte hij eerst heel hard op de lat, en enkele minuten later was hij weer heel dichtbij. Via een rebound van keeper Sam Tickle kon hij binnen de vijf meter schieten, maar uit reactie plaatste hij de bal toch naast.

Alejandro Garnacho deed ook nog een duit in het zakje door schitterend van afstand te schieten. De Argentijn kwam naar binnen van de rechtervleugel en probeerde het eens met zijn zwakkere linkerbeen. Zijn schot spatte uiteen op de lat. Als laatste kreeg Scott McTominay nog een enorme kans. De voorzet van Bruno Fernandes was schitterend, maar eigenlijk net te laag voor de Schot. Zijn poging eindigde naast de goal. Ondanks de enorme hoeveelheid aan kansen ging de ploeg van Ten Hag dus slechts rusten met een 0-1 voorsprong.

De tweede helft begon anders dan de eerste. Manchester United kon niet meer zo makkelijk kansen creëren en liet zelfs de teugels iets vieren. Zo kabbelde de wedstrijd een beetje voort, tot Wigan besloot iets aanvallender te gaan spelen. Tweemaal werden The Red Devils bijna verrast, maar het ontbrak The Latics aan finesse voor het doel. Het doel van Onana werd dan ook niet onder vuur genomen. Aan de andere kant kreeg Kobbie Mainoo de eerste schotkans voor United na zestig minuten spelen. Echter stond Tickle wederom goed opgesteld.

Uiteindelijk lukte het de manschappen van Erik ten Hag toch nog om de voorsprong te verdubbelen. Bruno Fernandes versierde een strafschop en nam deze ook zelf. Hij maakte geen fout, al zullen veel spelers en fans van Wigan zich afvragen of de beslissing van de scheidsrechter juist was. Na de 0-2 was de wedstrijd echt gespeeld. Wigan had al moeite met het scoren van één doelpunt, maar twee was een schier onmogelijke opdracht. Toch probeerde de ploeg van Shaun Maloney er nog het beste van te maken. Het zocht naar een eretreffer, maar vond die totaal niet. Slechts twee keer schoot de ploeg op doel en dus was het gedaan met de droom van een stunt.

Ten Hag en Man United kennen hun tegenstander in de volgende ronde nog niet. Wat de Nederlander wel weet is dat het een uitwedstrijd zal moeten spelen. Newport County of Eastleigh zijn de mogelijke opponenten, maar die moeten eerst nog hun replay spelen. In de Premier League wacht voor Ten Hag aan het begin van 2024 wel meteen een enorme klus. Tottenham Hotspur komt op zondag 14 januari op bezoek op Old Trafford.