Nieuws

Wie is Kevin Diks, de verdediger die succes oogst met FC Kopenhagen in Europa?

Wie is Kevin Diks, de verdediger die succes oogst met FC Kopenhagen in Europa?

13 februari - 15:40 Laatste update: 15:43

Kevin Diks maakt dit seizoen met FC Kopenhagen indruk in de Champions League. De verdediger won meerdere prijzen in Nederland en speelde meer dan honderd wedstrijden voor de eerste elftallen van Feyenoord en Vitesse. Toch slaagde hij niet. Hoe is Diks in Denemarken terecht gekomen en voor welke clubs heeft hij gespeeld? VoetbalNieuws legt het je uit.

Wie is Kevin Diks?

Kevin Diks Bakarbessy werd op 6 oktober 1996 geboren in Apeldoorn, Gelderland. De jeugdcarrière van Diks begon in 2002 bij de lokale amateurclub VIOS Vaassen. Daar speelde hij twee jaar voordat hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van AGOVV. De Apeldoornse voetbalclub verdween in 2013 van het toneel, maar al in 2005 fuseerde de jeugdopleiding van AGOVV met die van Vitesse. In dat jaar maakte ook Diks de overstap naar de gecombineerde vereniging. Nadat AGOVV in 2013 failliet werd verklaard, maakte de toen zeventienjarige de overstap naar Vitesse. Daar doorliep hij verschillende jeugdteams en op 24 augustus 2014 maakte hij zijn basisdebuut in het eerste elftal. Vitesse nam het in een uitwedstrijd op tegen PEC Zwolle. Gaandeweg het seizoen speelde de rechtsachter zich in de basis en werd hij een onmisbare kracht.

Kevin Diks in actie tijdens zijn debuut voor Vitesse.
Kevin Diks in actie tijdens zijn debuut voor Vitesse.

Bekerwinst met Vitesse en Feyenoord
De kwaliteiten van Diks vielen ook op in het buitenland en in juli 2016 kocht het Italiaanse Fiorentina de verdediger. Een echt succesvolle periode in zijn carrière zou het niet worden, want in de volgende transferzomer vertrok Diks op huurbasis terug naar Arnhem. Daar won hij in het seizoen 2016/2017 zijn eerste prijs. Vitesse versloeg in de finale van de KNVB Beker AZ met 2-0. Een titelprolongatie zat er ook in, want het seizoen erop werd hij verhuurd aan Feyenoord. De Rotterdammers wonnen in het seizoen 2017/2018 de KNVB Beker ook van AZ. Diks speelde negentig minuten in de basis. In Nederland speelde Diks altijd vanaf de rechterkant in de defensie. Tegenwoordig speelt hij echter in het centrum. Van de zestien wedstrijden die hij dit seizoen in actie kwam voor FC Kopenhagen, stond hij er veertien centraal achterin.

Hoe is Kevin Diks in Denemarken terecht gekomen?

Fiorentina was de eerste buitenlandse club van Kevin Diks, maar hij zou slechts twee keer in actie komen voor La Viola. Na twee verhuurperiodes keerde hij in de zomer van 2018 terug bij Fiorentina. Die club besloot hem deze keer dichterbij huis te verhuren, waarna Empoli zich meldde. Er lag een huurcontract van anderhalf jaar, maar dit werd al na slechts zes maanden beëindigd. Bij Empoli kwam Diks totaal niet aan bod. Hij speelde er zelfs geen enkele wedstrijd. 

Omdat hij in september al terugkeerde bij Fiorentina en zij hem wederom wilden verhuren, had Diks maar een paar opties. De transferwindow in Denemarken was langer open en dus bracht AGF Aarhus de oplossing. Hij werd voor twee jaar naar Denemarken gestuurd en zo maakte de Superligaen kennis met de verdediger Kevin Diks.

Tweemaal Deens landskampioen
In Scandinavië bloeide de inmiddels 27-jarige Diks helemaal op. Hij speelde 51 wedstrijden voor Aarhus en werd in de zomer van 2021 door topclub FC Kopenhagen transfervrij overgenomen van Fiorentina. Sindsdien werd hij tweemaal Deens landskampioen, wat ervoor zorgde dat de ploeg mocht deelnemen aan de (voorrondes van de) Champions League. In het huidige seizoen werd Kopenhagen tweede in een poule met Bayern München, Manchester United en Galatasaray. Diks kwam in alle wedstrijden in actie. In de achtste finales wacht op 13 februari en 9 maart een twee luik met Manchester City. Voor Diks is dat tot nu toe ongetwijfeld het hoogtepunt van zijn carrière

Voor welke clubs speelde Kevin Diks?

Vitesse (2014-2016 + 2017) - 75 duels
Fiorentina (2016 - 2021) - 2 duels
Feyenoord (2017-2018) 31 duels
Empoli (2019) - 0 duels
AGF Aarhus (2019-2021) - 51 duels
FC Kopenhagen (2021-heden) - 108 duels

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!