Transfernieuws

Mogelijke nieuwe Ajax-middenvelders genoemd: 'Écht een leider, een contoleur'

Mogelijke nieuwe Ajax-middenvelders genoemd: 'Écht een leider, een contoleur'

23-11-2023 10:58 Laatste update: 11:01

Volgens VI-journalist Bas van den Hoven is Pierre-Emile Højbjerg een van de beste opties om komende winter het Ajax-middenveld te versterken. Na vele blessures en tegenvallende prestaties van aanwinsten ziet het er sterk naar uit dat de Amsterdammers op zoek gaan naar een nieuwe controleur.

Van den Hoven haalt in de VI ZSM-podcast aan dat Branco van den Boomen de enige speler is die qua profiel op dit moment de leiding op het middenveld kan nemen, maar hij is de rest van het kalenderjaar uitgeschakeld door een zware blessure. De 28-jarige zomeraanwinst is daarnaast net als Kenneth Taylor meer een voetballer dan een échte controleur. "Voor die zespositie hebben ze natuurlijk Mannsverk gehaald. Zijn debuut tegen Twente veel heel erg tegen, maar dat vond ik ook wel sneu voor hem. Er was desorganisatie bij Ajax en dat kon je in mijn ogen ook Maurice Steijn verwijten. Maar als nummer zes krijg je daar als een van de eersten de prijs voor betaald", aldus de journalist.

De Noor raakte vervolgens ook geblesseerd, maar is eveneens onervaren. Steven Berghuis zou wellicht op tien kunnen spelen, met de punt naar voren op het middenveld.

VI kwam eerder al op de klippen met de namen van voormalig Ajax-talent Azor Matusiwa (Stade de Reims), Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham Hotspur) en Donny van de Beek (Manchester United). Van den Hoven zou in ieder geval niet voor de laatste optie kiezen. "Dat is gek als je een controleur zoekt. Dan verschuif je het probleem", zegt hij. "Matusiwa is wel een jongen die te boek stond als talentvol, maar ook door zijn profiel vaak over het hoofd is gezien bij Ajax. Hij werd ooit 'de Kanté van de achterhoek' genoemd. Hij viel op in lijstjes met intercepties en is inmiddels een stuk rijper geworden met een aantal seizoenen in de Ligue 1."

Matusiwa wordt als interessante optie genoemd, maar zijn leiderschapskwaliteiten worden in twijfel getrokken. "Daar lijkt hij mij niet per se een type voor. Hij is bescheiden, rustig en heeft in het begin misschien zijn handen vol om zijn te plek vinden. Ik denk niet dat je van hem kunt verwachten dat hij in het begin sturing gaat geven aan het middenveld. Als je dacht écht zoekt, zou ik voor Højbjerg gaan", klinkt het. "Bij Tottenham is hij in het begin van het seizoen buiten de basis belandt, speelt de laatste wedstrijden meer en is al eerder in beeld geweest bij Ajax. Dat is écht een leider, een controleur. Hij geniet van het verdedigende werk."

Ajax staat na een historisch dramatische seizoenstart op de twaalfde plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers nemen het komende zaterdag in eigen huis op tegen hekkensluiter Vitesse. De donderdag daarna staat de uitwedstrijd in de Europa League tegen Olympique Marseille op het programma.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!