Nieuws

Wie is Marc Overmars, de veelbesproken technisch directeur van Royal Antwerp?

Wie is Marc Overmars, de veelbesproken technisch directeur van Royal Antwerp?

2 februari - 19:00 Laatste update: 19:00

Marc Overmars heeft in een spraakmakend interview toegegeven dat Ajax hem tot twee keer toe terug wilde hebben in Amsterdam. Eerder nog werd hij voor twee jaar geschorst door de FIFA door zijn grensoverschrijdende appjes. Maar wie is deze oud-bestuurder van de Amsterdamse club? VoetbalNieuws zocht het voor je uit. 

Marc Overmars werd op 29 maart 1973 geboren in Emst, Gelderland. Als speler won hij onder andere de Champions League met Ajax en speelde hij voor Arsenal en FC Barcelona. De snelle rechtsbuiten speelde ook 86 interlands en scoorde zeventien keer.

Na zijn spelersloopbaan startte Overmars eerst bij Go Ahead Eagles. Daar maakt hij voor het eerst kennis met de rol van technisch directeur. Terwijl hij bezig was in zijn eerste officiële bestuursrol, was hij ook techniektrainer bij Ajax onder negentien en Jong Ajax.

In 2005 trad de 50-jarige toe tot de raad van commissarissen van Go Ahead Eagles. Ook trad hij toe tot het bestuur als hoofd technische zaken. Ajax deed hem al een aanbieding in 2011, maar na oriënterende gesprekken sloeg hij de rol toch af. Echter later in 2012 besloot Overmars bekend te maken dat hij zijn rol aan het einde van het seizoen 2011/2012 bij Go Ahead Eagles zou verlaten. 

De overstap naar Ajax

Op 6 juli 2012 werd Overmars bij AFC Ajax aangesteld als directeur voetbalzaken. Overmars ging zich onder andere bezighouden met transferzaken, de jeugdopleiding en werd tevens hoofd scouting. In zijn tijd behaalde Ajax sportieve hoogtepunten. Zo was hij verantwoordelijk voor de aanstelling van Erik ten Hag en deed de oud-buitenspeler geweldige aankopen zoals Frenkie de Jong, Daley Blind en Dusan Tadic.

Echter kwam hij in opspraak. Op 6 februari 2022 stapte Overmars per direct op als directeur voetbalzaken wegens het over een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's. Hij had toen nog een contract tot november 2024. In januari 2022 verlengde de Amsterdamse club nog met Overmars tot en met 30 juni 2026. Verschillende vrouwelijke medewerkers betichtten hem onder meer van het ongewenst versturen van foto's van zijn geslachtsdeel.

Het duurde niet lang voor hij een nieuwe baan gevonden had. Slechts anderhalve maand na zijn ontslag bij Ajax dook hij op bij het Belgische Royal Antwerp FC. Daar tekende Speedy Gonzales een contract voor vier jaar. Royal Antwerp won in zijn eerste jaar als technisch directeur de Belgische beker. Ook werd de Belgische landstitel gewonnen.

Uitgesproken straf

Toch kwam Marc Overmars niet geheel ongeschonden uit de strijd. Het Instituut Sportrechtspraak deed onderzoek en kwam tot een uitspraak. Overmars heeft één jaar schorsing gekregen, met een proeftijd van nog eens twee jaar. Deze straf is alleen geldig in Nederland. Het betekent dat hij geen rol bij de KNVB mag bekleden of bij een partij die bij de Nederlandse voetbalbond aangesloten is. Het werk bij Royal Antwerp FC kan hij dus wel voortzetten. 

FIFA mengt zich in de zaak

De straf die het Instituut Sportrechtspraak oplegde aan Overmars, wordt overgenomen door de FIFA. Dat meldt het NRC. De KNVB droeg de straf over aan de tuchtcommissie van de FIFA, zoals gebruikelijk is. Dat orgaan heeft nu bepaald dat de schorsing internationaal overgenomen wordt en Overmars zijn taken dus voorlopig neer moet leggen.

Overmars gaat in beroep

Marc Overmars is het niet eens met de schorsing en gaat in hoger beroep, meldt De Telegraaf op 22 januari. Frank Neervoort, de woordvoerder van Overmars, zegt vanwege meerdere redenen in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Maar een belangrijke reden is dat een jaar lang wereldwijd niet mogen werken buitenproportioneel is voor de overtreding, één zaak van grensoverschrijdend gedrag, waarvoor hij door het ISR is gestraft."

Twee keer teruggevraagd

Hoewel het vertrek van Overmars plots was bij Ajax, vroeg de club hem tot tweemaal toe weer terug. In een spraakmakend interview met de NOS laat Overmars weten dat Ajax hem twee keer terug wilde vragen. De eerste keer was enkele weken na zijn ontslag toen president-commissaris Leen Meijaard hem uitnodigde in Amsterdam. "Binnen zes seconden, het zat hem kennelijk hoog, vroeg hij: 'Marc, wil je terugkomen deze zomer?", memoreert de oud-international in het interview. Daarna was het de beurt aan Danny Blind. Na het vertrek van Sven Mislintat was de chaos groot bij Ajax en Blind wilde met een terugkeer van Overmars voor rustiger vaarwater zorgen. De oud-international besloot uiteindelijk toch nee te zeggen en bleef bij Antwerp.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!