Nieuws

Russische bond dient protest in door nieuw shirt Oekraïne: 'Het hoort bij Rusland'

Russische bond dient protest in door nieuw shirt Oekraïne: 'Het hoort bij Rusland'

08-06-2022 13:47 Laatste update: 13:48

De Russische voetbalbond heeft een protest ingediend vanwege het nieuwe shirt van het nationale elftal van Oekraïne. Op het nieuwe tricot is namelijk een silhouet van Oekraïne te zien en daarin is De Krim ook opgenomen. 

Het schiereiland werd in 2014 door de Russen geannexeerd en is daarom Russisch grondgebied, zo stelt de bond. "De RFU (Russische voetbalbond, red.) heeft bij de FIFA een protest ingediend, omdat de Oekraïense bond op hun tricots de Krim als onderdeel van de Oekraïne hebben afgebeeld en daarmee regels van de FIFA heeft overschreden", schrijft het Russische persbureau Tass, geciteerd door De Telegraaf

Bondspresident Viacheslav Koloskov spreekt van een gerechtvaardigd protest. "Een protest is noodzakelijk, omdat vanwege een referendum Krim en Sebastopol deel uitmaken van het Russische territorium. En als Russisch territorium op de uitrusting van een andere natie wordt afgebeeld, moeten wij een protest indienen." Oekraïne verloor zondag de strijd om een WK-ticket tegen Wales. In de Nations League zit Oekraïne in Groep E en speelt het tegen Armenië, Schotland en Ierland.