Eenrichtingsverkeer in Alkmaar: AZ overklast Vitesse en gaat Europa in

29-05-2022 16:23 Laatste update: 16:30
1

AZ heeft zondagmiddag ten koste van Vitesse een ticket voor Europees voetbal weten te bemachtigen. De Alkmaarders verloren het heenduel in Arnhem met 2-1, maar in eigen huis wist de ploeg van Pascal Jansen Vitesse met grote cijfers te verslaan: 6-1.

Sterkhouders Fredrik Midtsjö en Owen Wijndal ontbraken in de wedstrijdselectie van AZ wegens blessureleed. Het gemis was echter niet terug te zien op het veld, want de Alkmaarders begonnen ijzersterk aan de wedstrijd. Binnen drie minuten kwam de ploeg van Jansen al op voorsprong in het AFAS Stadion. Uit een matige corner van AZ werd een nieuwe aanval opgezet, waarna Jordy Clasie ploeggenoot Vangelis Pavlidis met een harde voorzet wist te bereiken. De Griekse spits kon de bal van dichtbij gemakkelijk binnentikken: 1-0.

Tien minuten later verdubbelde Tijjani Reijnders de voorsprong met een krachtig afstandsschot. De vervanger van Midtsjö legde van een meter of 25 aan en verrasste Vitesse-sluitpost Jeroen Houwen met een zwabberbal. AZ was tot de rust veel sterker dan Vitesse en zette het veldoverwicht om in goede kansen. Vlak voor rust leverde dit de 3-0 op. Een prachtige aanval over verschillende schijven werd uiteindelijk binnengetikt door Dani de Wit. De voorsprong had voor rust al een stuk groter kunnen zijn, maar door knap keeperswerk van Houwen bleef Vitesse in de wedstrijd.

Al vroeg in de tweede helft verdween het laatste sprankje hoop bij de Arnhemmers. In de 52e minuut kwam Reijnders na een prachtige steekbal van Jesper Karlsson oog in oog met Houwen, de AZ-middenvelder faalde niet en schoot de bal beheerst tegen de netten: 4-0. Een kwartier voor tijd wist Karlsson zelf ook het net te vinden. De Zweedse aanvaller scoorde op prachtige wijze uit een vrije trap. Bazoer wist drie minuten later aan de andere kant van het veld hetzelfde kunstje te flikken, hij schoot de bal op de rand van de zestien onder de muur door. Karlsson zette in de 89e minuut de eindstand op het scorebord: 6-1.

Dankzij deze ruime overwinning plaatst AZ zich voor de tweede voorronde van de Conference League.