Nieuws

Zweden reageren vol ongeloof op terreurdaad: 'In wat voor wereld leven we?'

Zweden reageren vol ongeloof op terreurdaad: 'In wat voor wereld leven we?'

17-10-2023 09:04 Laatste update: 09:10

De spelers en staf van het Zweedse nationale elftal zijn vol verdriet na de terroristische daden die maandagavond plaatsvonden in het centrum van Brussel. Vlak voor de interland tussen België en Zweden werden twee Zweedse supporters vermoord door een man in een oranje pak met een geweer.

Op sociale media gingen beelden rond van de schietpartij. De aanslag is opgeëist door iemand die zegt geïnspireerd te zijn door terreurgroep Islamitische staat. De EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden werd daarom in de rust gestaakt. Iedereen moest in het stadion blijven, om zo de veiligheid te waarborgen.

"We zijn verdrietig en hebben de tranen in de ogen", reageert de Zweedse bondscoach Janne Andersson op de persconferentie. "Bij de rust vernamen we dit ongelooflijke nieuws. Alle spelers wilden niet meer doorspelen." "In wat voor wereld leven wij?", vervolgt hij zijn verhaal zichtbaar geëmotioneerd. "In Zweden zijn er recent ook al veel slachtoffers geweest van wapengeweld."

Victor Lindelöf, de aanvoerder van Zweden, vertelt dat er met de Belgen overeen is gekomen om niet verder te spelen. "Ook de Belgen vonden dat het de enige optie was om te stoppen. Het belangrijkste is dat de supporters veilig zijn. Hier in het stadion is het de veiligste plek voor hen." Wat hem betreft hoeft de wedstrijd niet meer te worden uitgespeeld. "België is al gekwalificeerd en wij kunnen ons niet meer rechtstreeks kwalificeren. Dus ik zie geen redenen om nog te spelen."

Ook Fredrik Reinfeldt, de voorzitter van de Zweedse voetbalbond, gaf een reactie. "We houden van voetbal, maar dit is anders. Daarna hebben we met elkaar in de groep gesproken. De Belgische en Zweedse spelers wilden de wedstrijd beëindigen. We willen ons respect laten blijken aan het leven, de veiligheid van de toeschouwers is nu het belangrijkste. Dit is de beste oplossing. De info die wij hebben is dat Zweedse supporters het doelwit van de actie waren."

Maandagochtend werd bekend dat de verdachte vermoedelijk is neergeschoten in de Brusselse wijk Schaarbeek. Dat gebeurde in een café. Identificatie moet nog bevestigen dat het om een mogelijk 45-jarige Tunesiër gaat.