Breaking news

Ongekende apotheose: Real staat uit de dood op en plaatst zich voor CL-finale

Ongekende apotheose: Real staat uit de dood op en plaatst zich voor CL-finale

8 mei - 23:01 Laatste update: 23:24

Real Madrid heeft zich in een ongekende apotheose geplaatst voor de finale van de Champions League. Lang zag het ernaar uit dat de eindstrijd op Wembley net als in 2013 zou gaan tussen Bayern München en Borussia Dortmund, maar niets bleek minder waar. In de slotfase was invaller Joselu tweemaal achter elkaar snel trefzeker, waardoor Bayern in zak en as naar huis werd gestuurd en De Koninklijke op 1 juni op mag voor de mogelijk vijftiende Europese titel uit de clubgeschiedenis: 2-1.

In tegenstelling tot vorige week in München, waar het in 2-2 eindigde, koos Bayern-trainer Thomas Tuchel deze keer wél voor Matthijs de Ligt in het centrum van de defensie. Kim Min-jae, die in de heenwedstrijd door Tuchel als 'te gretig' werd bestempeld, begon op de bank.

In de openingsfase kon De Ligt meteen aan de bak. Zo was het opletten geblazen toen Vinícius Junior na een kwartier de defensie omspeelde en de paal raakte. In de daaropvolgende rebound leek Rodrygo de score te openen, maar lag Manuel Neuer met een wereldredding in de weg. De 38-jarige goalie was even later weer goud waard, toen hij een tot schot omgetoverde voorzet van Vinícius ternauwernood over de achterlijn werkte. In de tussentijd moest Bayern al noodgedwongen wisselen, omdat de geblesseerde Serge Gnabry niet verder kon. Alphonso Davies was zijn vervanger.

Aan het begin van de tweede helft liet de Canadese back zich meteen gelden. Hij stormde vogelvrij mee op op de linkerflank en haalde uit, maar zijn schot werd door Daniel Carvajal geblokt en over de achterlijn gewerkt. Real werd in de fase daarna meermaals gevaarlijk. Zo schoof Rodrygo een voorzet van Vinícius net naast, plukte Neuer een vrije bal van de Braziliaan uit de verre hoek en was de Bayern-doelman ook attent toen Vinícius vanaf een meter of twintig verwoestend uithaalde.

Wie dacht dat dat verwoestend was, werd aan de andere kant overtroffen door Davies. De invaller, die nog nooit een doelpunt in de Champions League had gemaakt, snelde in de counter als een trein langs zijn tegenstander, haalde vol preciezie uit met rechts en joeg de bal in de verre hoek achter Andriy Lunin. Zodoende kwam niet Real, maar Bayern op voorsprong in een volgepakt Santiago Bernabéu.

Bayern leek niet lang van de voorsprong te kunnen genieten, want amper een paar minuten daarna schoof Federico Valverde de bal na een teruggetrokken corner in het doel. Echter werd Joshua Kimmich in de aanloop daarnaartoe in de zestien in zijn gezicht geduwd, waardoor de VAR en scheidsrechter Szymon Marciniak de gelijkmaker afkeurden.

Pas toen begon de échte late night drama. Neuer, die de hele avond ijzersterk stond te keepen, ging bij de gelijkmaker van invaller Joselu hopeloos in de fout. De routinier verkeek zich op een afstandsschot en liet de bal plots los, waarna Joselu profiteerde bij de eerste paal. In de blessuretijd maakte de Spanjaard ook nog de 2-1, al leek dat eerst niet door te gaan. Zijn treffer werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel, maar de VAR greep wederom in en keurde de winnende treffer goed.

Zodoende plaatst niet Bayern, maar Real zich voor de finale op Wembley. Daarin wacht Dortmund als tegenstander. De laatste keer dat Real in een finale stond, was in 2022. Toen werd Liverpool met 1-0 verslagen, wat de veertiende Champions League-titel uit de geschiedenis bleek. Ook toen stond, net als nu, succescoach Carlo Ancelotti aan het roer.