Ajax creëert genoeg kansen maar dankt Gorter na gelijkspel tegen AEK Athene

05-10-2023 20:39
2

Ajax heeft ook de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League niet weten te winnen van AEK Athene. De Amsterdammers kwamen in een wedstrijd waarin het voldoende kansen creëerde niet langs de Grieken (1-1).

Met alleen Benjamin Tahirovic voor Silvano Vos begon Ajax aan het duel met AEK. De Amsterdammers probeerden meteen het spel te maken en dat mondde zich uit in enkele kansen. Eerst was het Carlos Forbs die zijn directe tegenstander af wist te schudden en op doelman Cican Stankovic stuitte, waarna ook Brian Brobbey het net niet wist te vinden na een één-op-één kans vanaf de zijkant.

In minuut dertig van het duel was het dan wel raak. Steven Bergwijn werd in de Griekse zestien neergetrokken en ging zelf achter de bal staan. Ondanks de vele laserpennen wist de aanvoerder zijn hoofd koel te houden en schoot beheerst binnen. Vlak voor rust was het Steven Berghuis die bijna de 0-2 binnen schoot, maar zijn poging vond het net niet.

Na rust was het opnieuw bijna Berghuis die tot scoren wist te komen. Een schot van buiten de zestien werd gepareerd door Stankovic. De Grieken, die tot net na rust enkel in kansrijke posities waren gekomen maar nog geen gevaarlijk schot hadden gelost, namen na het uur de overhand. Ajax werd naar achteren gedrukt en het doel van Jay Gorter werd enkele keren onder vuur genomen.

De Griekse druk leidde uiteindelijk tot de gelijkmaker. Uitgerekend Domagoj Vida, die we allemaal nog kennen als de speler die de knipoog gaf in de wedstrijd die ertoe leidde dat Ajax uit de Champions League vloog, kopte raak uit een voorzet van Nordin Amrabat. Het laatste levensgrote gevaar was ook van Griekse makelijk. Jens Jonsson stond oog in oog met Gorter, die lang bleef staan en een wereldredding maakte.

Op het andere veld was er een gunstige uitslag voor de Amsterdammers. Olympique Marseille en Brighton & Hove Albion speelden hun wedstrijd ook gelijk. Het werd 2-2 in de Franse havenstad. Dat betekent dat AEK Athene verrassend aan kop gaat in de groep met vier punten, waarna Marseille en Ajax volgen met twee. Brighton is de nummer vier in de groep met één punt.