Nieuws

Blind lijkt terug te keren bij Ajax, maar hoe verliep zijn carrière tot nu toe?

Blind lijkt terug te keren bij Ajax, maar hoe verliep zijn carrière tot nu toe?

04-10-2023 15:57 Laatste update: 16:21

Danny Blind keert mogelijk terug bij Ajax in de vorm van hoofd jeugdopleidingen. De voormalig prof en ras-Ajacied moet de Amsterdammers van het volgende Ajax-DNA gaan voorzien en Voetbalnieuws duikt in zijn carrière.

Blind staat te boek als een man die Ajax door en door kent. Als speler kwam de verdediger 372 keer in actie voor de Amsterdammers en niet zonder succes. Vijfmaal werd Blind landskampioen met Ajax en in 1995 werd wellicht het grootste succes uit zijn leven bewerkstelligd, het winnen van de Champions League. Na zijn carrière als speler, bleef Blind (bijna) altijd verbonden aan de club.

Opmars richting hoofdtrainerschap

Blind begon vrijwel direct na zijn carrière aan zijn trainersloopbaan binnen de club. Eerst als trainer van de onder 19 voor maar liefst vijf seizoenen. Daarna vertolkte Blind de rol als hoofd jeugdopleiding voor twee seizoenen. Blind leek klaar voor de stap hogerop en die kwam er. In maart 2005 begon Blind aan zijn periode als hoofdtrainer van Ajax. Daarmee volgde hij de opgestapte Ronald Koeman op. Voorspoedig verliep dat echter niet. De Ajacied won weliswaar de KNVB-beker en bereikte de laatste zestien van de Champions League, maar goed was het spel niet. Bestuurlijke onrust met technisch directeur Martin van Geel zorgde er uiteindelijk voor dat Blind na 64 wedstrijden op straat kwam te staan.

Ajax kwam destijds met een vernietigend statement naar buiten over het ontslag van Blind. Volgens de club werd er niet voldaan aan de doelstelling om mee te spelen om het landskampioenschap, was het voetbal 'niet attractief, aanvallend en dominant' genoeg en was er 'geen progressie van het collectief als van individuele spelers' te zien. Blind koos er namelijk voor om in een 4-4-2 tactiek te gaan spelen, iets wat van hoger hand niet werd gewaardeerd.

Terugkeer bij Sparta en thuiskomen bij Ajax

In het seizoen 2007/08 vertolkte Blind de rol als technisch directeur bij Sparta Rotterdam. De bestuurder speelde jarenlang voor de Rotterdammers en keerde daarmee terug bij de club waar hij de eerste kneepjes van het profvoetbal leerde kennen. Lang duurde zijn dienstverband niet want na slechts één jaar keerde Blind terug bij Ajax. "Ajax blijft altijd Ajax", vertelde Blind al eens tegenover Voetbal International.

Bij Ajax fungeerde Blind wederom één seizoen als technisch directeur waarna hij de rol als assistent trainer op zich nam. Op de bank zat Blind naast zowel Martin Jol als Frank de Boer en met die laatste werd destijds een landskampioenschap gevierd.

Nederlands elftal

Na jaren bij Ajax was het tijd voor iets anders, zo zag ook Blind zelf. Louis van Gaal werd aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal en Blind ging als assistent met hem mee. De grote droom was het WK van 2014 winnen. Oranje kwam dichtbij, maar in de halve finale was Argentinië te sterk. Blind bleef tot 2015 aan als assistent waarna hij zelf de touwtjes in handen kreeg.

Succesvol verliep dat niet. Oranje verkeerde in een grote crisis en deelname aan het EK van 2016 werd niet afgedwongen. Wel zorgde Blind voor een unicum. Nooit eerder stelde een bondscoach zijn eigen zoon op in een interland. Toen de plaatsing voor het WK van 2018 ook de verkeerde kant op ging en Nederland op bezoek bij Bulgarije met 2-0 verloor werd Blind ontslagen. Nederland daalde onder zijn beleid van de veertiende nar de 32e plaats af op de FIFA-ranking.

Toekomst in Amsterdam

In de tussentijd was Blind wederom onderdeel van Ajax. Deze keer als RvC-lid. Nadat Van Gaal hem nogmaals verleidde om als assistent terug te keren bij Ajax verliet de bestuurder de club definitief. Op het WK in Qatar stelde Oranje teleur en sinds dien doet Blind enkel nog Tv-optredens waar hij als analist te zien is. Blind hield al meermaals de boot af voor een terugkeer bij Ajax, maar of hij deze lokroep kan blijven weerstaan is de vraag. Naar verluidt keert Blind spoedig terug bij Ajax om aan de slag te gaan als hoofd jeugdopleiding.