Nieuws

Hoe Erling Haaland is ontdekt en uitgroeide tot een van 's werelds beste spitsen

Hoe Erling Haaland is ontdekt en uitgroeide tot een van 's werelds beste spitsen

9 september - 14:26 Laatste update: 15 september - 20:30

Erling Haaland geldt momenteel als een van de beste en meest gevreesde spitsen in het wereldvoetbal. De 23-jarige Noor scoort aan de lopende band voor Manchester City en het nationale elftal. Maar hoe is Haaland eigenlijk ontdekt en hoe zag zijn carrièrepad eruit voordat hij een ster werd? VoetbalNieuws legt het je uit.

Talent in Noorwegen

Al op jonge leeftijd viel Haaland op met zijn atletische gestel en neusje voor de goal. De spits groeide op in het Noorse Bryne, een klein plaatsje in Noorwegen, waar hij lid was van de lokale amateurclub. Daar maakte Haaland als tiener al indruk in de jeugdopleiding. Zijn fysieke kracht en scorend vermogen werden al snel opgemerkt door scouts. 

Op 15-jarige leeftijd mocht Haaland meetrainen bij de A-selectie van Bryne. Ondanks zijn jeugdige leeftijd kreeg hij van de toenmalige trainer al snel speelminuten in het eerste elftal. In het seizoen 2015/2016 debuteerde de piepjonge aanvaller officieel voor Bryne, dat uitkwam op het tweede niveau in Noorwegen. Haaland wist dat seizoen nog geen goals te maken, maar zijn potentie was overduidelijk.

Mede dankzij zijn veelbelovende optredens bij Bryne werd Haaland in 2017 opgepikt door de Noorse topclub Molde FK. Daar ontwikkelde de spits zich onder trainer Ole Gunnar Solskjaer razendsnel tot een doelpuntenmachine. In zijn eerste seizoen bij Molde wist Haaland al 4 keer te scoren in de Noorse competitie. Het jaar erop was hij met 12 doelpunten topscorer van de ploeg.

Internationale doorbraak

Image from Gyazo

Haaland na zijn doelpunt in de Champions League-groepsfasewedstrijd tegen Genk

De internationale doorbraak volgde in 2019, toen Haaland de overstap maakte naar Red Bull Salzburg. In Oostenrijk trof hij meteen 17 keer doel in 16 competitiewedstrijden. Ook in de Champions League maakte de Noor indruk door in 6 groepsduels liefst 8 keer te scoren. Zijn unieke mix van snelheid, kracht en scorend vermogen bleef niet onopgemerkt.

In 2019 tekende de amper 19-jarige spits een contract bij Borussia Dortmund, dat zo'n 20 miljoen euro voor hem neertelde. Bij Dortmund ontpopte Haaland zich tot een van de meest productieve spitsen van Europa. In 2,5 seizoen scoorde hij maar liefst 86 goals in 89 wedstrijden. Zijn statistieken en spektakelgoals trokken de aandacht van alle Europese topclubs.

Uiteindelijk was het Manchester City dat Haaland in de zomer van 2022 wist vast te leggen voor 60 miljoen euro. De Citizens hadden in de Noor de lang gezochte spits gevonden om het team naar de Champions League te loodsen. Haaland kwam meteen sensationeel uit de startblokken in de Premier League met bakken vol doelpunten. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Vanaf de amateurclubs in Noorwegen tot de wereldtop van het voetbal. De unieke reis van Erling Haaland naar de absolute top is er een van hard werken, het benutten van kansen en een neus voor de goal die maar weinig spitsen ter wereld hebben. En op zijn pas 23e lijkt de Noor zijn piek nog lang niet bereikt te hebben. Wie weet wat voor records hij in zijn carrière nog gaat breken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s