Transfernieuws

Ajax haalt kritiek op de hals door Rus Spertsyan: 'Duitse constructies overwogen'

Ajax haalt kritiek op de hals door Rus Spertsyan: 'Duitse constructies overwogen'

31-07-2023 13:55 Laatste update: 15:48
2

Ajax probeert verschillende manieren om de Armeense middenvelder Eduard Spertsyan naar de club te halen. Volgens De Telegraaf is de Amsterdamse directie aan het onderzoeken of constructies via Duitsland mogelijk zijn. Door de oorlogssituatie in Rusland, gaat dat namelijk niet zo makkelijk.

Ajax wordt al enige tijd in verband gebracht met Spertsyan, die 23 jaar is en voor FK Krasnodar speelt. Technisch directeur Sven Mislintat bevestigde onlangs dat Ajax onderzoekt hoe het zaken kan doen met Russische clubs. Dat lijdt tot nogal wat controversie, zo onderstreept ook Valentijn Driessen. "Voor hem moet Ajax 10 miljoen euro of meer overmaken naar Krasnodar, waarvan de eigenaar nauwe banden onderhoudt met de Russische president en oorlogsvoerder Vladimir Poetin."

De commissarissen zouden desondanks toe staan dat Ajax Spertsyan binnen wil halen. "Terwijl Mosmans (Annette, red.) werkgever – pensioenfonds APG – probeert alle Russische belangen af te stoten, staat zij als Ajax-commissaris toe dat de club mazen in de wet zoekt om de soms onduidelijke sancties te ontduiken. Waarbij zelfs constructies via Duitsland worden overwogen."

Volgens Driessen is dat in groot contrast met de woorden die Pier Eringa, een andere commissaris, onlangs sprak. "Een pipo als ik vindt voetbal heel leuk, maar ik kijk breder dan voetbal. Ajax heeft een maatschappelijke rol. Mensen vinden iets van Ajax, kijken naar Ajax en dan is het belangrijk dat je weet dat je als organisatie en rolmodel bent voor de samenleving. Ajax moet goed voorbeeldgedrag vertonen in de samenleving. We vervullen een bredere rol dan alleen iedere weekeinde een topvoetbalteam het veld in te brengen", aldus Eringa eerder in gesprek met interviewer Sven Kockelman.

Ajax heeft met de komst van Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic tot dusver twee nieuwe aanwinsten binnengehaald. Daar tegenover stond het vertrek van basisspelers Dusan Tadic, Jurriën Timber en Calvin Bassey. Trainer Maurice Steijn verklaarde pas dat de club alleen voor de ‘nummers één op de lijst’ wil gaan en daarom geduld moet hebben op de transfermarkt.