Opinie

Afellay stelt 'trieste constatering': 'Als je dan zo'n tweede helft speelt...'

Afellay stelt 'trieste constatering': 'Als je dan zo'n tweede helft speelt...'

27-06-2023 21:17

Ibrahim Afellay noemt het 'een trieste constatering' dat Jong Oranje is uitgeschakeld op het EK. De mannen van afzwaaiend bondscoach Erwin van de Looi kwamen in en tegen Georgië niet verder dan een 1-1 gelijkspel, waardoor het al na de poulefase naar huis kan. De NOS-analist zag niets van de vooraf uitgesproken ambitie om Europees kampioen te willen worden.

"Als Nederland wil je je meten met de besten", zo begint de oud-international na afloop van de wedstrijd op tv. Hij zag hoe Jong Oranje vlak voor rust op achterstand kwam, dat middels Kenneth Taylor gauw herstelde, maar in de tweede helft eigenlijk nauwelijks aanspraak maakte op de overwinning. "Je speelt ook nog voor een Olympisch ticket, dat is ook niet voor veel spelers weggegeven, dat je op zo'n podium kan acteren. Als je dan zo'n tweede helft speelt… Jong Oranje heeft het zichzelf daarin heel moeilijk gemaakt."

Volgens Afellay was er een goede veldbezetting. "Het ging allemaal in een trechter. Alles ging via de binnenkant, vooral via Summerville." Van de Looi stelde in een interview dat de kwaliteit van de huidige lichting zeker niet te wensen overlaat en dat hij dat een 'flauwe opmerking' vond. "Hij kan zijn spelers niet afvallen voor de camera, dus dat valt te prijzen”, aldus Afellay. "Maar het is wel een terechte constatering. Als je aan de voorkant uitspreekt dat je dit toernooi wil winnen, mag je minimaal verwachten dat je de poulefase overleeft. Het is niet dat het het hele toernooi heeft gesprankeld."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!