Exclusive

Wie is Eduard Spertsyan? Hét prijzige transfertarget van Ajax

Wie is Eduard Spertsyan? Hét prijzige transfertarget van Ajax

22-07-2023 17:25 Laatste update: 18-08-2023 12:35

Ajax is nog altijd in de race voor Eduard Spertsyan van FK Krasnodar. Wie is deze Armeense middenvelder? VoetbalNieuws geeft meer informatie.

Spertsyan werd op 7 juni 2000 geboren in Stavropol, Rusland, maar beschikt ook over een Armeens paspoort. De inmiddels 23-jarige rechtspoot is 1,78 meter lang en kan op meerdere posities uit de voeten. Ajax heeft zich volgens De Telegraaf gemeld bij Krasnodar voor Spertsyan.

Clubcarrière

De spelverdeler doorliep geleidelijk de jeugd van het Russische Krasnodar en op 17 maart 2018 maakte hij op zeventienjarige leeftijd zijn debuut voor Krasnodar-2 in de Russian Professional Football League, het derde niveau van Rusland.  Na zeven goals in zijn eerste negen wedstrijden voor Krasnodar-2, volgde twee jaar later ook zijn debuut in het eerste. Op 18 september 2020 mocht Spertsyan zijn opwachting maken tegen FC Khimki in de Russische Premier League.

Een maand later volgde zijn debuut in de Champions League. Op 28 oktober 2020 mocht Spertsyan invallen tegen Chelsea, waarmee hij de jongste Armeen werd die ooit in de groepsfase van het miljardenbal speelde. De middenvelder overtrof met die invalbeurt Henrikh Mkhitarya, die meer dan een jaar ouder was bij zijn Champions League-debuut.

Inmiddels is Spertsyan uitgegroeid tot een dragende speler bij Krasnodar. De middenvelder is op tien het beste, maar ook op links- en rechtsbuiten kan de rechtspoot uit de voeten. Spertsyan kwam tot nu toe tot 74 duels in het eerste van Krasnodar. Daarin scoorde hij zeventien keer en gaf hij tien assists. Ook werd hij in het seizoen 2021/22 verkozen tot speler van het jaar.

Interlandcarrière

Op 17 februari 2021 maakte de Armeense bond bekend dat Spertsyan zich in maart dat jaar bij het nationale elftal van Armenië zou voegen. Op dat moment werd er voorbereid op de WK-kwalificatie wedstrijden. Niet veel later, op 31 maart 2021, maakte Spertsyan zijn debuut voor Armenië op 21-jarige leeftijd tegen Roemenië. De middenvelder kwam direct tot scoren, waardoor zijn land uiteindelijk met 3-2 won. Inmiddels speelde Spertsyan vijftien interlands, waarin hij drie keer scoorde en twee assists gaf. In 2022 werd Spertsyan verkozen tot Armeens voetballer van het jaar.

Wat moet Spertsyan kosten?

Spertsyan heeft nog een contract tot medio 2026 bij Krasnodar, waardoor Ajax zijn lopende contract af zal moeten kopen. Zijn marktwaarde wordt door Transfermarkt geschat op negen miljoen euro.