Exclusive

Wie is de bondscoach van Jong Oranje?

Wie is de bondscoach van Jong Oranje?

14 november - 08:30 Laatste update: 08:30

Michael Reiziger is de huidige bondscoach van Jong Oranje. Hij volgde Erwin van de Looi op en zwaait pas sinds begin juli 2023 met de scepter Hoe verloopt de trainerscarrière van de 50-jarige oud-verdediger tot dusver? VoetbalNieuws geeft je een overzicht.

Champions League-winnaar met Ajax, jarenlang back bij Barcelona

Reiziger staat in binnen- en buitenland te boek als een gerenommeerd voetballer. Hij doorliep een groot gedeelte van de jeugdopleiding van Ajax en maakte er ook zijn debuut in het eerste, om er vervolgens in 1995 de Champions League en de wereldbeker voor clubs te winnen. Het leverde hem een transfer naar AC Milan op, waar hij een jaartje speelde. De jonge generatie kent hem wellicht beter uit zijn zeven seizoenen bij FC Barcelona. In Camp Nou werd Reiziger tweemaal landskampioen, pakte twee nationale bekers en won er ook de UEFA Super Cup. Bovendien kwam hij 72 keer uit voor het Nederlands elftal, op het EK 1996, WK 1998, EK 2000 en EK 2004.

Eerste trainersklus bij de jeugd van Sparta

Op basis van zijn grootse prestaties als speler, kwam Reiziger in aanmerking voor een versnelde cursus Coach Betaald Voetbal. In het seizoen 2008/2009 nam hij samen met Dennis Bergkamp, Phillip Cocu en Patrick Kluivert deel aan de cursus.

Pas vijf jaar later begon hij aan zijn eerste echte klus als coach. In 2013 ging hij als jeugdtrainer aan de slag bij Sparta Rotterdam. Dik een jaar later maakte hij promotie door, om assistent van Alex Pastoor te worden bij het eerste elftal.

Kampioen van de Eerste Divisie met Jong Ajax

Dat deed Reiziger bijna twee jaar, om in 2017 zijn handtekening te zetten onder een verbintenis bij Jong Ajax. Daar beleefde hij een zeer succesvolle periode met een grootse primeur. In zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke werd het Onder 21-elftal kampioen van de Eerste Divisie, maar een promotie naar de Eredivisie bleef, zoals dat voor beloftenteams geldt, uit.

In december 2017 stond Reiziger één wedstrijd aan het roer als coach van Ajax 1. Hij trad op als tijdelijke vervanger van de ontslagen Marcel Keizer en won de competitiewedstrijd tegen Willem II met 3-1.

Assistent van Ten Hag, Schreuder en Heitinga

De geboren Amstelvener zag hoe Erik ten Hag vervolgens werd aangesteld en keerde tot 2019 terug bij Jong Ajax. Hij achtereenvolgens assistent van Ten Hag, Alfred Schreuder en John Heitinga. Reiziger maakte er nooit een geheim van dat hij het jammer vond dat de club niet bij hem was uitgekomen als opvolger van Schreuder en koos er daarom voor om aan het eind van het seizoen 2023/2024 op eigen benen te gaan staan.

Bondscoach Jong Oranje

Sinds hij op eigen benen is gaan staan is Reiziger nog ongeslagen. Hij stond vier wedstrijden aan het roer in de EK-kwalificatie voor de leeftijdscategorie onder 21 jaar. Met uitslagen van 0-5, 0-3, 0-2 en 3-0 liegen de resultaten er ook niet om. Jong Oranje staat bovenaan in de poule en kreeg nog geen doelpunt tegen. Jong Gibraltar en Jong Zweden zijn de volgende twee tegenstanders die hij hoopt toe te voegen aan zijn zegereeks.

 Bekijk of beluister hier de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD met onder andere oud-Feyenoorder Mohamed Taabouni over Quinten Timber en Arne Slot!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!