Nieuws

Stekelenburg over succes op WK 2010: 'Je kunt het nooit aan één man ophangen'

Stekelenburg over succes op WK 2010: 'Je kunt het nooit aan één man ophangen'

20-05-2023 08:56 Laatste update: 09:13

Maarten Stekelenburg stelt alles in zijn carrière te hebben meegemaakt. De 40-jarige doelman zette afgelopen week een definitief punt achter zijn loopbaan als profvoetballer. Daarmee is hij de laatste speler uit Oranjes startelf uit de WK-finale van 2010.

Dat was uiteraard ook zijn hoogtepunt, zo vertelt hij tegen De Telegraaf. "Het is voor weinig spelers weggelegd om een WK-finale mee te maken. Tegelijkertijd werd het hoogtepunt ook het dieptepunt, want na het laatste fluitsignaal realiseer je je dat je de mooiste wedstrijd van je leven hebt verloren."

Stekelenburg, tot dit seizoen reservedoelman bij Ajax, kreeg grootse complimenten en behoorde volgens velen op dat moment tot de beste keepers van de wereld. De redding in de kwartfinale tegen Brazilië op een inzet van Kaká staat nog bij menig supporter op het netvlies. "Iedereen wil de beste zijn. Maar niemand zal mij ooit hebben horen zeggen dat ik de beste was. Ik heb mezelf ook nooit als individu in de topsport neergezet. Wij, met de nadruk op wij, hoorden tot de besten van de wereld toen. Het blijft een teamsport. Als Arjen Robben het niet op zijn heupen had gehad of Wesley Sneijder tegen Brazilië de enige kopbal in zijn interlandloopbaan had gemaakt of ik de bal van Kaká niet had gepakt, hadden we niet in de finale gestaan. Je kunt het nooit aan één man ophangen."

Lang werd hij gezien als de opvolger van Edwin van der Sar. Iets wat hem tot op de dag van de dag niet lekker zit. "Dat heb ik nooit fijn gevonden. Dat is onnodig druk leggen op een sporter. Edwin is een van de beste keepers van de wereld geweest. Moet er altijd maar de vraag zijn of iemand die nieuwe Edwin, de nieuwe Johan Cruijff of de nieuwe Frenkie de Jong is? Dat stempel moeten we niet op een voetballer drukken."

Hij stelt tenslotte veel te hebben gehad aan Ronald Koeman, de man die verantwoordelijk was voor zijn terugkeer naar Engeland. Stekelenburg speelde in het verleden even voor Fulham, maar zijn opleving kwam weer bij Everton. "We hadden een fijne band. Maar als het minder gaat, is de trainer kop van jut. Ik heb er vier jaar gezeten. Het eerste seizoen was ik de eerste keeper. Vervolgens kocht de eigenaar van Everton voor een nieuw Brits record Jordan Pickford, het grootste keeperstalent van Engeland. Dan weet je hoe laat het is, maar met drie kinderen hadden we na Rome, Londen, Monaco en het noorden van Engeland niet wéér zin om te verhuizen. De kids zaten in Engeland op school en als gezin hadden we het er geweldig. Ik heb zelfs mijn contract daar nog verlengd. Ik heb echt alles meegemaakt."