Nieuws

Driessen oppert 'uitnodigingsbeleid': 'In het dagelijks leven is het niet anders'

Driessen oppert 'uitnodigingsbeleid': 'In het dagelijks leven is het niet anders'

07-04-2023 08:48
1

Er is een 'totale reset' nodig wat betreft het supportersgeweld in Nederland, stelt Valentijn Driessen. De chef-voetbal van De Telegraaf komt met een oplossing: er moet een 'uitnodigingsbeleid' komen.

Afgelopen week was er helaas weer sprake van incidenten op de Nederlandse voetbalvelden. Zo werd de selectie en staf van PSV vrijwel de hele wedstrijd onheus bejegend door supporters van Spakenburg. Als dieptepunt het incident tijdens De Klassieker, waarbij Davy Klaassen tot bloedens toe met een aansteker op het hoofd werd geraakt. Het zet Driessen aan het denken.

'Misschien is het een idee om blanco vanaf de tekentafel te beginnen. Zonder supporters is er nauwelijks een supportersprobleem', steekt Driessen van wal in zijn column voor de ochtendkrant. De journalist komt met een opvallende oplossing. 'Nodig alleen de fans uit waarvoor je verantwoordelijkheid durft te dragen en die je zeker bij je wedstrijden aanwezig wilt hebben. Wie erbij wil horen, zal zich aan jouw uitnodigingsbeleid moeten conformeren en is anders niet welkom of wordt geweerd van je feestje. In het dagelijkse leven, bij privéfeestjes, gaat het niet anders. Omdat ze niet welkom zijn, hoef je de raddraaiers ook niet te verbannen.'

De journalist zet zijn vraagtekens bij de haalbaarheid van zijn voorstel, maar stelt dat het toch overwogen moet worden. 'Zo’n reset is een dure exercitie, stuit wellicht op juridische bezwaren, klinkt simplistisch, misschien zelfs naïef, maar als het haalbaar is, kan het een aanzet geven tot normalisering van wedstrijdbezoek.'

De KNVB heeft zelf al verscherpte maatregelen aangekondigd. Bij elke volgende keer dat een supporter een voorwerp tegen een speler gooit, wordt de wedstrijd direct gestaakt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!