Exclusive

Feyenoord slaat grote slag: deze Nederlandse clubs hebben de hoogste marktwaarde

Feyenoord slaat grote slag: deze Nederlandse clubs hebben de hoogste marktwaarde

30 maart - 22:35 Laatste update: 7 september - 07:58
1

De interlandperiode is weer voorbij en dat betekent dat het vizier weer volledig op het nieuwe seizoen kan. Feyenoord hoopt de landstitel te prolongeren, terwijl achtervolgers Ajax en PSV met veel aankopen dit seizoen weer een serieuze gooi wil doen naar de schaal. De Rotterdammers stegen het afgelopen seizoen fors qua marktwaarde, maar hebben ze ondertussen ook de hoogste waarde van alle Eredivisieclubs? VoetbalNieuws zocht het uit en zet op basis van de updates van Transfermarkt.nl de top-vijf marktwaardes voor je op een rij.

5 - FC Utrecht: 46.05 miljoen 

FC Utrecht spreekt al jarenlang de ambitie uit om de traditionele top-drie aan te vallen, al wil dat tot nog toe niet lukken. Met de steenrijke eigenaar Frans van Seumeren aan het roer bungelen de Domstedelingen al jaren in de subtop. Utrecht heeft volgens Transfermarkt een marktwaarde van 46.05 miljoen euro en dat komt mede door groeibriljantje Taylor Booth. Het aanvallende talent is goed voor een marktwaarde van vijf miljoen euro. Wat verder opvalt, is dat de overige miljoen erg gelijk zijn verdeeld over de gehele selectie. Weinig uitschieters, maar veel spelers die enkele miljoenen waard zijn.

4 - AZ: 80.15 miljoen

Waar Utrecht het niet voor elkaar krijgt, lukt het AZ wel om de traditionele top-drie aan te vallen. De Alkmaarders maken al een aantal seizoenen een goede indruk, zowel op als naast het veld. Zo werden in de voorbije jaren onder meer Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Owen Wijndal voor miljoenenbedragen verkocht. Ook dit jaar staat er weer een ijzersterke selectie, met een totale marktwaarde van 80.15 miljoen euro. Trainer Pascal Jansen zag afgelopen zomer onder meer smaakmakers Jesper Karlsson en Milos Kerkez vertrekken, maar heeft nog altijd de beschikking over Vangelis Pavlidis, die een marktwaarde van veertien miljoen euro heeft.

3- Ajax: 187.3 miljoen

De marktwaarde van Ajax is flink gekelderd. De selectie van de Amsterdammers was vorig seizoen goed voor 274.2 miljoen euro, maar bedraagt nu nog maar 187.3 ,iljoen euro. Jurriën Timber (veertig miljoen euro), Edson Álvarez (38miljoen euro) en Mohammed Kudus (45 miljoen euro) werden deze zomer voor grote bedragen verkocht. Technisch directeur Sven Mislintat kocht flink in, maar haalde op Josip Sutalo na geen peperdure spelers binnen. Steven Bergwijn heeft met 22 miljoen euro de hoogste marktwaarde binnnen Ajax.


2- PSV: 186.23 miljoen

PSV heeft met Ibrahim Sangaré en Xavi Simons twee sterkhouders verkocht en vooral eerstgenoemde levert een flinke zak geld op. De Ivoriaanse controleur heeft naar verluidt zo'n 37 miljoen euro opgeleverd. Deze zomer werden er veel spelers aangetrokken en dus is de martwaarde van de selectie niet heel erg veranderd. Noa Lang (15 miljoen), Joey Veerman (16 miljoen) en Hirving Lozano (25 miljoen) hebben de hoogste marktwaarde in Eindhoven.


1- Feyenoord: 204.73 miljoen

Feyenoord is onder succestrainer Arne Slot wisselvallig begonnen aan het nieuwe seizoen. De regerend landskampioen liet in de eerste vier duel twee keer punten liggen, maar lijken langzaam op te krabblen. De Rotterdammers zijn door het fantastische afgelopen jaar de club met de hoogste marktwaarde in Nederland. Met onder meer David Hancko (25 miljoen), Santigao Gimenez (25 miljoen) en Lutsharel Geertruida (25 miljoen) beschikken de Rotterdammers over een aantal hele waardevolle spelers. Vorig seizoen stond Feyenoord nog derde op dit lijstje, maar onder Slot is een aantal jaar geleden de weg naar boven in gezet en dat laat zich zien met de forse stijging in de marktwaarde.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s