Nieuws

Van Basten belde met Infantino over buitenspelregel: 'Je krijgt veel meer goals'

Van Basten belde met Infantino over buitenspelregel: 'Je krijgt veel meer goals'

20-02-2023 23:19 Laatste update: 23:21

Marco van Basten wil dat er wordt geëxperimenteerd met het (gedeeltelijk) afschaffen van de buitenspelregel en belde al met Gianni Infantino. De president van de FIFA beloofde San Marco het onderwerp snel aan te snijden.

Van Basten wil graag zien hoe het voetbal gedijt zonder buitenspelregel en houdt zijn betoog tijdens de uitzending van Rondo. De buitenspelregel werd in 1883 geïntroduceerd door de Engelse voetbalbond. "Waarom is het niet zo dat allerlei probeersels worden gedaan om deze regel uit te proberen in de tweede divisie van Duitsland, derde divisie van Zwitserland, et cetera. Dan kunnen we daadwerkelijk zeggen: zonder de regel van buitenspel is het eigenlijk helemaal niet anders."

San Marco zag het doelpunt van Kylian Mbappé afgekeurd worden in het duel met Bayern München. "Er wordt nu zo vaak op een teen buitenspel gegeven, dat ik denk: je kan ook de regel veranderen zodat je volledig buitenspel staat. Qua VAR verandert er dan niet zo gek veel, maar je krijgt veel meer doelpunten. Ik ben ervan overtuigd dat verdedigers dan ook meer hun kwaliteit kunnen tonen."

Volgens de EK-winnaar van 1988 zou het huidige voetbal niet zo veel veranderen zonder buitenspelregel als men denkt. "Je krijgt hier en daar wel een kleine aanpassing. Als speler mag je niet stilstaan, anders ga je voor de keeper staan. Maar op deze manier ben je wel van een heel grote regel af en past het voetbal zich aan. Je kan wel met z'n tienen voor het goal staan, maar dan krijg je een kluwe waar de keeper niet blij mee is. Daar ga je dan weer van weg en dan krijg je allemaal nieuwe tactieken die het voetbal veel diverser gaan maken."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!