Ajax worstelt met RKC maar komt boven: vierde zege onder leiding van Heitinga

12-02-2023 18:43 Laatste update: 19:33

Ajax heeft ook de vierde wedstrijd onder leiding van John Heitinga winnend weten af te sluiten. De Amsterdammers speelden een beroerde eerste helft, maar beslisten het duel met RKC in de slotfase:

In tegenstelling tot zijn drie voorgaande duels als Ajax-trainer wijzigde John Heitinga zijn opstelling op één plek. Steven Bergwijn bleek niet wedstrijdfit en werd in de basis vervangen door Francisco Conceição.

In de eerste helft was het RKC dat verrassend sterk voor de dag kwam en zich keer op keer onder de Amsterdamse druk onder vandaan wist te voetballen. Na slordig balverlies van Owen Wijndal counterden de Waalwijkers vakkundig. Het was Mats Seuntjes die de fraaie aanval met een doeltreffend schot bekroonde: 0-1.

Ajax wist amper tot kansen te komen, waardoor Heitinga zich genoodzaakt voelde om in te grijpen in de rust. Brian Brobbey en Calvin Bassey kwamen in de ploeg voor de tegenvallende Davy Klaassen en de onzichtbare Conceição. De ingevallen spits was amper vijf minuten na zijn entree al trefzeker. Een schot van Steven Berghuis werd nog gekeerd; Brobbey stond vervolgens op de juiste plek om binnen te tikken.

Het eerste kwartier na rust leek een voorbode voor een opleving van Ajax, maar tot de 78ste minuut wisten de Amsterdammers maar weinig potten te breken, afgezien van een schot van Mohammed Kudus op de paal. Berghuis mocht aanleggen voor een vrije trap en via Bassey belandde de bal voor de voeten van Jurriën Timber die met een halve omhaal van dichtbij voor opluchting in de Johan Cruijff ArenA zorgde: 2-1.

Met de treffer van de centrumverdediger was het verzet van RKC definitief gebroken. Een prachtige aanval over meerdere schijven belandde voor de voeten van Kudus. De Ghanees prikte van dichtbij binnen en bepaalde met zijn goal de eindstand op 1-3. Even later werd hij uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. Ajax staat dankzij de overwinning weer derde in de Eredivisie. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt drie punten.