Nieuws

Nederlandse voetbalfan heeft nauwelijks zin in het WK, kwart voelt schaamte

Nederlandse voetbalfan heeft nauwelijks zin in het WK, kwart voelt schaamte

15-11-2022 07:05
1

De Nederlandse voetbalfan heeft maar weinig zin in het WK. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag opiniepanel. Waar men vroeger veel Oranjeartikelen of - tompoucen kocht, is dat dit jaar totaal anders. Bovendien geven mensen aan thuis en in kleine kring naar de wedstrijden te gaan kijken. Een kwart voelt daarbij zelfs schaamte.

In het onderzoek, dat dinsdag verschijnt, werden ruim 28.000 leden van het panel ondervraagd over het WK in Qatar. Slechts 14 procent daarvan zegt zin te hebben in het toernooi. Bijna alle respondenten, maar liefst 91 procent, is bovendien niet van plan om een gezellige Oranjesfeer in huis te halen met daarvoor bestemde artikelen of etenswaren.

Het WK begint komende zondag om 17.00 uur met de wedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador. Sinds in 2010 bekend werd dat de oliestaat het grootste voetbaltoernooi ter wereld mocht gaan organiseren, kreeg het veel kritiek te verduren. Zo zouden mensenrechten weinig of helemaal niet worden nageleefd en is er bij de bouw van de stadions een onduidelijk aantal migranten overleden. Tevens wordt het WK georganiseerd in de winter en dus niet in de zomer, zoals de voorgaande jaren wel het geval was.

Oranje begint het toernooi op maandag 21 november tegen Senegal. Vier dagen later staat de ontmoeting met Ecuador op het programma. Op dinsdag 29 november worden de laatste wedstrijden in poule A afgewerkt. De mannen van bondscoach Louis van Gaal spelen dan tegen het gastland.