Nieuws

Kamervragen na homofoob gezang in Grolsch Veste: 'Het heeft effect op kinderen'

Kamervragen na homofoob gezang in Grolsch Veste: 'Het heeft effect op kinderen'

24-10-2022 12:36

Tijdens het duel tussen FC Twente en FC Groningen op 16 oktober waren homofobische spreekkoren te horen. In de Tweede Kamer worden nu vragen gesteld over de wedstrijd en of duels met dergelijke leuzen wel op tijd worden stilgelegd. 

FC Twente stond in eigen huis met 3-0 voor tegen FC Groningen. Na het bedanken van de eigen ploeg, richtten sommige Twente-supporters zich tot de tegenstander. 'Het zijn de homo’s, ja de homo’s, het zijn de homo’s van Groningen', klonk in de Grolsch Veste. 

Fijke Hoogendijk, scheidsrechter en vertegenwoordiger van Alliantie Gelijkspelen, kan er niet bij dat er geen actie werd ondernomen. "Zeker een minuut of acht lang klonk het lied uit duizenden kelen. Je ziet het gebeuren, voelt het ongemak, maar er gebeurt gewoon niks", stelt zij tegenover TC/Tubantia

Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Jeanet van der Laan (D66) willen dat er eerder wordt ingegrepen bij homofobische leuzen. "Hoe vaak is het voorgekomen dat een wedstrijd is stilgelegd na racistische en homofobe spreekkoren? Bent u het met de geïnterviewde persoon (Fijke Hoogendijk, red.) en ons eens dat homofobe en racistische of andere spreekkoren ook effect kunnen hebben op de aanwezige kinderen in een stadion?", werd onder meer gevraagd aan minister van Sport en Welzijn, Conny Helder. 

Algemeen directeur Paul van der Kraan reageerde vrijdag op het incident en betreurt het gebrek aan actie dat werd ondernomen. 'Tijdens de wedstrijd beledigde een deel van de FC Twente-aanhang door middel van een lied de FC Groningen-supporters. Een aantal mensen in het stadion heeft zich daaraan (terecht) gestoord en vond dat FC Twente had moeten optreden. Zij hebben gelijk. Het is om verschillende redenen niet gebeurd en dat betreuren wij', liet de directeur weten.