Exclusive

Wie is Francisco Conceição, het transfertarget van Ajax dat Antony moet opvolgen?

Wie is Francisco Conceição, het transfertarget van Ajax dat Antony moet opvolgen?

11-07-2022 12:00 Laatste update: 12:49
2

Ajax laat Antony deze zomer liever niet vertrekken, maar op de achtergrond zijn de Amsterdammers al bezig met een opvolger. Maandagochtend kwam het transfernieuws naar buiten dat Francisco 'Chico' Conceição in beeld is bij de landskampioen. Wie is deze speler van FC Porto en waarom is de rechtsbuiten in beeld bij Ajax? VoetbalNieuw stelt 'Chico' aan je voor.

De carrière van Conceição

Chico Conceição, zoon van Porto-trainer Sérgio Conceição, zette zijn eerste stappen op weg naar het profvoetbal in de jeugd van Sporting Portugal. De linksbenige rechtsbuiten speelde daar in de jeugd tot de O15, waarna hij in 2017 de overstap maakte naar Padroense O17. Één jaar later volgde de overstap naar Olival, het jeugdcomplex van FC Porto. Het negentienjarige talent kreeg daar de bijnaam Messi do Olival, de Messi van Olival. In augustus 2020 kreeg Conceição zijn eerste profcontract bij de Portugezen. Op 13 september 2020 volgde zijn officiële debuut voor FC Porto B. Tot op heden speelde de aanvaller twintig keer voor het B-elftal van de Portugese grootmacht. Daarin scoorde de dribbelaar vier keer en gaf hij vier assists.

Op 13 februari 2021 volgde ook het debuut in het eerste van FC Porto. Onder vader Sérgio mocht de beoogde opvolger van Antony zijn debuut maken tegen Boavista FC. Daarmee werd het Ajax-target met zijn 18 jaar, twee maanden en drie dagen de op één na jongste debutant van FC Porto ooit. Inmiddels speelde de linkspoot vijftig duels voor de Primeira Liga-gigant, waarin hij drie keer scoorde en vijf assists gaf. Dat deed de aanvaller voornamelijk als invaller.

Wat voor speler is Conceição?

Conceição is een linksbenige rechtsbuiten die vooral opvalt door zijn snelheid, explosiviteit en dribbelend vermogen. Het lijkt op een beschrijving van de huidige rechtsbuiten van Ajax: Antony. Wat Conceição speciaal maakt is de actie ná een dribbel. Vaak blijven dribbels ineffectief, maar het Ajax-doelwit weet vaak rustig te blijven, de actie niet te ver door te zetten en met een pass of schot de actie een goed vervolg te geven, schrijft Voetbal International in een analyse over de aanvaller. In veel opzichten lijkt het de ideale opvolger voor Antony.

Dat Conceição een trainerszoon is, blijft ook niet onopgemerkt. De vleugelflitser is opvallend sterk zonder bal. Overwegend door zijn snelheid en loopacties, maar ook verdedigend verzet Conceição veel werk. Iets wat trainers er normaal gesproken pas later ingeslepen krijgen bij jonge aanvalstalenten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!