Nieuws

Hoe kan Ajax als nummer vijf toch direct de Europa League groepsfase in gaan?

Hoe kan Ajax als nummer vijf toch direct de Europa League groepsfase in gaan?

24 april - 12:10 Laatste update: 12:10

Met de bekeroverwinning van Feyenoord was Ajax erg blij. Door de Rotterdamse winst betekent dat de vijfde plek nu een ticket naar de tweede voorronde van de Europa League, maar het kan nog beter worden. Op welke manier plaatst de nummer vijf van de Eredivisie zich direct voor de Europa League? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Feyenoord won nipt de beker van NEC. Daarmee schoof het Europese ticket wat te verkrijgen is bij de bekerwinst door naar de competitie en momenteel profiteert AZ daar het meeste van. De Alkmaarders gaan direct de Europa League in, terwijl de nummer vijf nu richting de tweede voorronde van de Europa League gaat. Ajax is de huidige nummer vijf, maar NEC zit de Amsterdammers op de hielen. Toch mag de nummer vijf van de Eredivisie nog altijd hopen op een direct ticket, maar dan moeten andere clubs wel meewerken.

Hoe kan de nummer vijf van de Eredivisie zich direct plaatsen voor de Europa League?

FC Porto

De Portugese club FC Porto gaat richting het einde van het seizoen een hele belangrijke rol spelen voor de Nederlandse competitie. Os Dragões gaan dit jaar geen kampioen worden en staan zelfs derde in de competitie. Wel haalde de formatie van Sérgio Conceição de finale van de Taça de Portugal. De derde plek of bekerwinst is essentieel voor de nummer vijf van de Eredivisie. De finale van de Taça speelt Porto tegen Sporting CP op 26 mei, maar daarvoor kan de ploeg al helpen. Het heeft de derde plek in de Portugeze competitie in handen, maar met nog vier wedstrijden kent FC Porto een moeilijk programma. Sporting Braga zit Porto op de hielen en na dertig speelrondes heeft Os Dragões slechts een beter doelsaldo. Op de laatste speeldag komen de concurenten elkaar ook nog tegen.

Conference League-winnaar

Mocht het FC Porto lukken één van de twee vereiste doelstellingen te halen kan de blik op de Conference League. Ajax werd zelf door Aston Villa uitgeschakeld, maar die ploeg kan de Amsterdammers ook weer een dienst bewijzen. De winnaar van het toernooi moet namelijk op een andere manier ook een ticket weten te bemachtigen voor de groepsfase van de Europa League. Naast The Villains zijn ook Olympiacos, Club Brugge en Fiorentina actief in het toernooi. 

Club Brugge en Olympiacos lijken het meeste roet in het eten te kunnen gooien, al is het ook maar de vraag of Fiorentina kan helpen. Mocht Brugge de Conference League winnen, moet het minimaal tweede worden in de Jupiler Pro League. Met nog zes speelrondes voor de boeg bezit de club ook die positie, maar de verschillen in België zijn erg klein. Olympiacos kent een moeilijke halve finale tegen Aston Villa, maar mochten de Grieken de finale halen en hem zelfs winnen dan moet het ook kampioen van Griekenland worden. Thrilos staat vierde en dus lijkt dat een onmogelijke opdracht te gaan worden.

Dan zijn Fiorentina en Aston Villa nog over. Met een 0-1 voorsprong in de halve finale van de Coppa Italia lijkt La Viola goede papieren te hebben voor de bekerfinale van Italië. Daar zal het Juventus treffen, maar Fiorentina zal de Coppa Italia moeten winnen naast de Conference League wil het de nummer vijf van de Eredivisie helpen. Aston Villa zou de beste helper zijn. De ploeg die Ajax uitschakelde in het toernooi staat vierde in Engeland en daarmee kan het een Champions League-ticket krijgen. Het gat naar nummer zes Newcastle United bedraagt zestien punten en dus lijkt dat hoofdstuk te gaan slagen.

Makkelijkste route

Voor de nummer vijf zou dus het makkelijkste zijn als FC Porto derde wordt in de competitie en Aston Villa de Conference League wint. Mocht dat gebeuren dan is de nummer vijf van de Eredivisie zeker van directe kwalificatie naar de Europa League en hoeven er geen voorrondes gespeeld te worden. De heenwedstrijd van die tweede voorronde staat voor 25 juli 2024, terwijl het hoofdtoernooi pas in september begint. Voor de voorbereiding kan een direct ticket dus ook veel verschil maken.