Nieuws

Hierdoor krijgen Duitsland en Italië mogelijk een extra ticket voor de Champions League

Hierdoor krijgen Duitsland en Italië mogelijk een extra ticket voor de Champions League

18 april - 10:18

Duitsland en Italië staan op de drempel om elk een extra Champions League-ticket voor het volgende seizoen te bemachtigen. Dit is het gevolg van een nieuwe UEFA-regel die samenvalt met het nieuwe Champions League-format dat vanaf september ingaat. Hoe dit precies komt, legt VoetbalNieuws haarfijn aan je uit!

Voor het seizoen 2024/25 gaat de Champions League volledig op de schop. Anders dan de afgelopen decennia het geval was wordt het deelnemersveld uitgebreid van 32 naar 36 teams. Het huidige poulesysteem van acht groepen met elk vier ploegen zal verdwijnen. Er wordt met ingang van 2024/25 gekozen voor één algemene ranglijst waarop de 36 actieve clubs te zien zijn. In totaal heeft de UEFA dus vier extra startbewijzen te vergeven, aangezien er 36 clubs in plaats van 32 in de nieuwe Champions League gaan spelen. In het nieuwe format krijgen op basis van de prestaties op de UEFA-coëfficiëntenranglijst van het vorige seizoen de twee landen die het best gepresteerd hebben een extra ticket. Italië leidt momenteel met 18.428 punten, gevolgd door Duitsland met 17.642 en Engeland met 16.875.

De uitschakeling van Manchester City en Arsenal in de Champions League heeft de kansen van Engeland op extra deelname aanzienlijk verkleind. In de Europa League staan Liverpool en West Ham United eveneens voor de returns tegen Atalanta en Bayer Leverkusen achter tegen hun tegenstanders, wat de druk verhoogt op Aston Villa om Engeland in Europa te vertegenwoordigen. In contrast, Italië en Duitsland hebben nog meerdere clubs actief in de Europese competities. Italië wordt vertegenwoordigd door Atalanta, AS Roma, Milan en Fiorentina, terwijl Duitsland nog Bayern München, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen in de Europese strijd heeft.

In de Serie A staat Roma momenteel met 55 punten uit 31 wedstrijden op plek vijf, waardoor de ploeg van Rick Karsdorp mogelijk bij die eindklassering het extra ticket voor de Champions League pakt, in plaats van de groepsfase van de Europa League. In de Bundesliga staat Borussia Dortmund momenteel door een minder doelsaldo als RB Leipzig met 56 punten op plek vijf.