Nieuws

Dit zegt Andries Jonker na het mislopen van de Olympische Spelen met Oranje

Dit zegt Andries Jonker na het mislopen van de Olympische Spelen met Oranje

28 februari - 23:13

Andries Jonker had ondanks dat zijn team noodgedwongen op vele posities werd gewisseld, meer verwacht van de troostfinale van de Nations League tegen Duitsland. Doordat de Oranje Leeuwinnen die met 0-2 verloren, zijn zij komende zomer niet van de partij op de Olympische Spelen. Jonker vertelt teleurgesteld te zijn, maar het resultaat enigszins terecht te vinden.

Jonker stond na afloop met gemengde gevoelens de NOS te woord. "Teleurgesteld in de ene kant van het hoofd, en realiteitszin in de andere kant van het hoofd. Je hebt gezien dat Duitsland voor ons in deze samenstelling een maatje te groot is", aldus de bondscoach, die niet spreekt over een reality check. "Nee, tegen Spanje (halve finale, 3-0, red.) is eigenlijk bevestigd dat Spanje de beste is, maar dat zegt niet zoveel over ons. Dat was te verwachten, dat kon."

Gemis van Roord én Pelova te groot
"Je wist ook dat wanneer je tegen Spanje het ontbreken van je rechterkant op moet vangen met Pelova en Roord, dat dat een zwaar karwei is", legt hij uit. "Vandaag hadden we ons er meer van voorgesteld, ondanks alle problemen. Dan hoop je toch dat het lukt, maar krijg je hard bevestigd dat je in deze samenstelling niet goed genoeg bent."

Voorafgaand aan de campagne om de Nations League, waarmee dus een olympisch ticket kon worden gegrepen, moest Jonker nog wel door zijn meiden overtuigd worden van het belang. Jonker vond de Nations League in eerste instantie een mindere prioriteit hebben. "We hebben besloten met z'n allen dat we ervoor gaan. We hebben hemel en aarde ervoor bewogen en alles gegeven om die Nations League-poule te winnen en hier te mogen en te kunnen staan", vertelt hij.

"Dit is de tweede keer dat we in het zicht van de haven stranden. Het WK is niet zo lang geleden natuurlijk. Toen stuitten we op de wereldkampioen. Dat hebben we nu weer, dat gevoel. Als je wint kun je meedoen, als je meedoet heb je een kans. Dus dat is wel vergelijkbaar, dat je weer een positie hebt gecreëerd die geweldig is, maar we kunnen nog niet doorbijten door kwaliteitsverschil."

Verbeterpunten volgens Jonker
Hoe Oranje dat op den duur wel zou kunnen doen? "Dan moeten we nog wel een paar stappen maken, nog steeds in de fitheid. Het kan nog steeds beter. Het zit niet in meters lopen, maar het gaat wel om op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Dat gaat om begrijpen, maar ook om het fysiek opbrengen. En we moeten beter onder de druk van tegenstanders uit kunnen voetballen, dat zagen we tegen Spanje en ook vandaag."

In april komt Oranje weer in actie. Dan staat de EK-kwalificatie op het programma. De loting daarvoor vindt komende dinsdag plaats.