Breaking news

Olympische droom spat uiteen: kansloos Oranje verliest troostfinale Nations League

Olympische droom spat uiteen: kansloos Oranje verliest troostfinale Nations League

28 februari - 22:36 Laatste update: 22:41

De Oranje Leeuwinnen zijn komende zomer niet van de partij op de Olympische Spelen. In de troostfinale van de Women's Nations League werd er met 0-2 verloren van Duitsland, waar vrijwel niets op viel af te dingen. Zodoende ging het publiek in het volgepakte Abe Lenstra Stadion teleurgesteld naar huis, wetende dat er geen Oranjezomer in het verschiet ligt.

De dames van bondscoach Andries Jonker hadden afgelopen vrijdag al een kans om een ticket voor Parijs te grijpen, maar verloren toen in de halve finales met 3-0 van Spanje. De regerend wereldkampioen greep woensdagavond de beker in het mini-eindtoernooi, door Frankrijk in de finale te verslaan. Doordat Les Bleus als gastland automatisch naar de Spelen gaan, was er in de troostfinale nog een extra ticket te vergeven.

Het belang van de wedstrijd schrok Jonker niet af om de achttienjarige Wieke Kaptein voor het eerst in de basis te zetten. Met goed aanvallend spel was de FC Twente-middenveldster samen met Dominique Janssen één van de weinige lichtpuntjes in een eerste helft waarin Nederland vooral tegenhield. De Duitsers zetten goed druk en kwamen via good old Alexandra Popp meerdere malen tot goede mogelijkheden, maar wisten zichzelf niet te belonen. Voor Oranje waren afstandsschoten van Kaptein en Daniëlle van de Donk de enige noemenswaardige wapenfeiten.

Duitsland maakt verschil in tweede helft
Loon na werken kreeg Duitsland in de 66e minuut. Na een uitstekende voorzet van Lena Oberdorf stond Klara Bühl bij de tweede paal klaar om de bal via via binnen te werken. Oranje toonde strijd en goede wil, maar de kwaliteit liet vaak te wensen over. Een kwartier voor tijd viel de zogenaamde Vorentscheidung. Lea Schüller kopte de 0-2 binnen, waarna Oranje te weinig tijd en mogelijkheden kreeg om nog wat te bewerkstelligen.

Zodoende mag Duitsland zich eind juli in Parijs melden om te gaan strijden voor de olympische medailles. De ploeg van afzwaaiend bondscoach Horst Hrubesch is één van de twaalf deelnemende landen. In april komt Oranje weer in actie, als de EK-kwalificatie begint. Volgende week dinsdag vindt de loting daarvoor plaats.