Nieuws

WK Qatar krijgt primeur: voor het eerst buitenspeltechnologie ingezet

WK Qatar krijgt primeur: voor het eerst buitenspeltechnologie ingezet

01-07-2022 11:29

FIFA gaat experimenteren met een semi-automatisch buitenspelsysteem tijdens het WK 2022 in Qatar. Op het toernooi moeten de videoscheidsrechters via een signaal op de hoogte worden gesteld of er sprake is van buitenspel.

Het voornaamste doel is om sneller én nauwkeuriger te kunnen beoordelen wanneer zich een buitenspelsituatie voordoet. Tegenwoordig is het nog gebruikelijk bij een randgeval door te laten voetballen tot de aanval ten einde is. Daarna duurt het soms minuten totdat de lijnen juist getrokken zijn en er een oordeel over de situatie geveld kan worden.

Na het ontvangen signaal is het vervolgens aan de VAR om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van buitenspel. Zij 'controleren' het hulpmiddel dus min of meer. De FIFA stelt op de eigen site dat deze beslissing 'slechts enkele secondes' in beslag neemt. De Wereldvoetbalbond wil de aanwezigen in het stadion en de tv-kijkers ook via een animatie op te hoogte brengen van een eventueel buitenspelgeval.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!