Feyenoord krijgt tien man van RKC in slotfase toch op de knieën en pakt driepunter

18 februari - 18:47 Laatste update: 18:49

Feyenoord heeft zondag een belangrijke driepunter gepakt. De Rotterdammers hadden de nodige moeite met RKC, dat de meerderheid van de wedstrijd met tien man moest spelen. Na de nederlaag van FC Twente eerder op de dag, loopt Feyenoord verder uit op de nummer drie van de Eredivsie. Door een doelpunt van Mats Wieffer bleven de drie punten in De Kuip.

Na vijf minuten had Feyenoord al op een 1-0 voorsprong kunnen staan. Na een inzet van Santiago Giménez zagen de Rotterdammers de bal door Dario Van den Buijs van de lijn worden gehaald. Een kwartier later kreeg de Mexicaan een behoorlijke tik op zijn enkel, maar kon door spelen. De bezoekers uit Waalwijk bleven door een uitblinkende Ettienne Vaessen op de been in De Kuip. Maar in de 35e minuut moest de doelman met rood het veld verlaten. Na een puike pass van Mats Wieffer kon Calvin Stengs op de sluitpost af en zag zijn inzet buiten het strafschopgebied met de hand worden gekeerd. Na een lange VAR-check werd het besluit van Martin van den Kerkhof bevestigt en moest RKC verder met tien man en kwam Jeroen Houwen als nieuwe goalie binnen het veld.

Na een doelpuntloze eerste helft kon Feyenoord met een man meer de jacht op de openingstreffer voortzetten. De Rotterdammers waren tien minuten na rust dicht bij de 1-0, maar zagen de inzet van Luka Ivanusec van de lijn worden gehaald. Weer was er een heldenrol voor Van den Buijs weggelegd. Na een uur spelen greep Houwen knap in en keerde het schot van Dávid Hancko uit de bovenhoek. Vijf minuten later greep de reserve doelman wederom sterk in en hield Gimenez van scoren. In de 77e minuut leek de ban dan eindelijk te zijn gebroken, toen invaller Ayase Ueda raak schoot. Echter was de bal bij de voorzet van Quinten Timber al achter de achterlijn geweest en ging het feestje niet door.

In de 79e minuut toonde RKC weer tegenstand en zag twee kansjes door Timon Wellenreuther worden gepakt. RKC leek knap stand te houden, maar moest in de 84e minuut dan toch een tegentreffer incasseren. Uit een hoekschop van invaller Leo Sauer wist Mats Wieffer raak te koppen. Zo bleven de punten in Rotterdam-Zuid en is het gat met achtervolger FC Twente naar acht punten gestegen.