Nieuws

Advocaat aan het roer van Curaçao: van deze landen was hij al eens bondscoach

Advocaat aan het roer van Curaçao: van deze landen was hij al eens bondscoach

15 januari - 14:00

Dick Advocaat lijkt de bondscoach van Curaçao te gaan worden, zo weten diverse Nederlandse media naar buiten. Het is de zoveelste klus voor de 76-jarige oefenmeester, die al vaak aangaf te stoppen als trainer. VoetbalNieuws neemt zijn loopbaan als bondscoach met je door!

Naast aan het roer van diverse clubs te hebben gestaan, vertolkte Advocaat ook al vaker de rol van bondscoach. Voor het eerst was dit in 1992, toen hij aan werd aangesteld als bondscoach van het Nederlands Elftal. De Kleine Generaal stond 26 interlands aan het roer bij Oranje, waaronder op het WK van 1994 in de Verenigde Staten. In de kwartfinales van het kampioenschap werd Nederland met 2-3 door Brazilië uitgeschakeld. In december van dat jaar vertrok Advocaat bij Oranje, voor een klus bij PSV. 

In 2002 keerde Advocaat terug als bondscoach van het Nederlands Elftal, dat in de race was voor plaatsing voor het EK 2004 in Portugal. Oranje overleefde met moeite de groepsfase van het toernooi, waarna het strafschoppen ten koste van Zweden de halve finales van het kampioenschap behaalde. Daar trof het gastland Portugal, dat met 2-1 te sterk was voor Oranje. De keuze van Advocaat om Arjen Robben tijdens die belangrijke wedstrijd naar de kant te halen voor Paul Bosvelt kon lang rekenen op de nodige kritiek. Na het EK hield Advocaat het na 29 interlands weer voor gezien, waarna hij aan de slag ging bij Borussia Mönchengladbach.

Verschillende soorten jobs

In 2005 was Advocaat tussen juni en september de hoofdtrainer van de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens de oefeninterlands tegen Koeweit (1-1) en Egypte (0-0) had Advocaat de leiding over het emiraat. In oktober van het jaar nam Advocaat de klus van bondscoach van Zuid-Korea aan. Met het Aziatische land haalde de oefenmeester het WK van 2006 in Duitsland, waar het in een groep met Togo, Frankrijk en Zwitserland werd uitgeschakeld. Advocaat vertrok na het WK en ging aan de slag bij Zenit. In 2009 werd Advocaat aangesteld als bondscoach van België, waar hij slechts vijf interlands aan het roer stond. In april 2010 kocht de oefenmeester namelijk zijn contract, dat nog doorliep tot 2012, af om bondscoach van Rusland te gaan worden. Onder leiding van Advocaat speelde Rusland 24 interlands, waaronder de groepsfase van het EK 2012 in Oekraïne en Polen. Na het EK hield Advocaat het voor gezien bij Rusland en ging weer aan de slag in de Eredivisie.

Na aan het roer van PSV en AZ, beide voor de tweede keer, te hebben gestaan werd Advocaat in juli 2014 aangesteld als bondscoach van Servië. Daarvoor was hij ook nog in beeld als trainer van Marokko. Met Servië speelde Advocaat slechts drie interlands, waar er nog eentje door staking niet werd gespeeld. Servië speelde twee keer gelijk en verloor één keer in de kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk. Nadat het eindtoernooi mis werd gelopen nam Advocaat in november ontslag.

Weer terug bij Oranje

Na klussen bij Sunderland, Feyenoord, Oranje, ADO Den Haag en Fenerbahçe keerde Advocaat in mei 2017 voor de derde keer terug als bondscoach van Nederland. Daarmee moest hij zich zien te kwalificeren voor het WK 2018 in Rusland. Echter ging het compleet mis en liep Oranje deelname aan het eindtoernooi mis. Wel verbrak Advocaat een record voor het meeste aantal overwinningen als bondscoach van Oranje, namelijk 37. In november van het jaar vertrok de oefenmeester weer bij Oranje. Wat volgde waren klussen bij Sparta, FC Utrecht en Feyenoord, voordat Advocaat weer aan de slag ging als bondscoach. Dit keer bij Irak, waarmee hij deelname aan het WK 2022 in Qatar moest zien veilig te stellen. Echter bleef Advocaat slechts tussen eind juli en eind november 2021 door tegenvallende resultaten aan het roer van Irak staan.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!