Nieuws

Dit is Pere Guardiola: de broer van Pep en eigenaar van LaLiga-koploper Girona

Dit is Pere Guardiola: de broer van Pep en eigenaar van LaLiga-koploper Girona

3 januari - 22:20 Laatste update: 22:20

Dat Guardiola bovenaan staat in de competitie is meestal niet zo gek, maar nu hebben we het niet over Pep Guardiola want Manchester City staat momenteel vierde. Zijn broer Pere Guardiola is echter de eigenaar van Girona FC en Voetbalnieuws praat je bij over de broer van.

Pere Guardiola kwam in 1976 ter wereld en stortte zich, net als zijn oudere broer, al snel op het voetbal. Na vijftien jaar bij het lokale Gimnàstic de Manresa hing de Catalaan zijn schoenen aan de wilgen en ging hij aan de slag bij Nike. Hier klom Guardiola op tot Football Manager van Spanje en Portugal en had hij dagelijks te maken met de sportieve activiteiten van onder andere Ronaldo Nazário en Ronaldinho.

Media Base Sports

In 2009 richtte Guardiola het bedrijf Media Base Sports op. Dat bedrijf focust zich als makelaar op het oppikken van jonge Spaanse en Portugese talenten en hen te helpen om de top te bereiken. Met zowel problemen op het veld als obstakels met contracten en belastingen weet het bedrijf van Guardiola wel raad. Onder andere sterspelers Luis Suarez en Andrés Iniesta stonden onder contract bij Media Base Sports.

In 2021 voegde Guardiola zich met zijn agentschap bij het Nederlandse makelaarskantoor SEG. De Spanjaard nam zijn volledige portfolio mee en bracht die onder bij het kantoor. Wel werd Guardiola aandeelhouder van het Nederlandse bedrijf. "De Guardiola-familie heeft altijd een speciale band gehad met Nederland, mede door Johan Cruijff. Nu we de krachten bundelen, kijk ik er naar uit om samen de top te bereiken", sprak Guardiola destijds in een persverklaring.

Aankoop van Girona

In 2017 neemt Guardiola een minderheidsbelang in tweede divisionist Girona. De Catalaan wordt voor ongeveer zestien procent eigenaar van de Catalaanse club en wordt benoemd tot voorzitter van de club. Guardiola koopt samen met het bedrijf dat ook achter Manchester City zit de club voor 88 procent waardoor beide ploegen nu onderdeel uitmaken van de City Football Group. Guardiola is nog altijd eigenaar van Media Base Sports, maar combineert beide rollen.

Opvallend is de deal wel. Manchester City is het paradepaardje van de investeerders uit Abu Dhabi en al snel klinken er geluiden uit de media dat Girona de club wordt waar spelers van City minuten kunnen gaan maken op het hoogste niveau. In de Premier League is het verboden dat spelers wisselen tussen clubs onder hetzelfde bewind, maar internationaal zijn daar geen regels voor. Volgens The Guardian heeft Pere Guardiola zelfs een aandeel van 44.3 procent en zou de keuze op Girona gevallen zijn na gesprekken met onder andere Pep Guardiola zelf en voormalig bestuurders van FC Barcelona. Volgens de Engelse krant heeft de deal voor Pere Guardiola ongeveer zeven miljoen euro gekost.

Tot het seizoen 2021/22 speelde Girona in de Segunda División, maar de afgelopen twee jaar is de club weer terug op het hoogste niveau. Afgelopen jaar werden onder meer Daley Blind, Viktor Tsyhankov en oud PSV'er Savio gehaald. Ook voormalig City-speler en FC Barcelona-verdediger Eric Garcia werd gehuurd van de Catalaanse topclub onder leiding van Guardiola.