Nieuws

Alles over Borussia Dortmund, de tegenstander van PSV in de Champions League

Alles over Borussia Dortmund, de tegenstander van PSV in de Champions League

18-12-2023 13:05 Laatste update: 11 maart - 12:13

PSV staat woensdag wederom tegenover Borussia Dortmund in de achtste finales van de Champions League. Na het gelijkspel in Eindhoven moet de ploeg van Peter Bosz van goeden huize komen om door te bekeren naar de kwartfinale. Hoe zit de ploeg van trainer Edin Terzic in elkaar? VoetbalNieuws.nl stelt je voor aan Dortmund.  

Zo presteert Dortmund in Duitsland en Europa

Borussia Dortmund wist in de groepsfase van het miljardenbal knap PSG, AC Milan en Newcastle achter zich te laten. De ploeg van Terzić begon de Champions League-campagne net als PSV niet al te sterk door een punt te pakken in de eerste twee wedstrijden. Na twee zeges tegen Newcastle en een overwinning op AC Milan had Dortmund op de laatste speeldag voldoende aan een gelijkspel om zich als koploper te plaatsen voor de achtste finale.

Waar het in de Champions league crescendo gaat voor de Duitsers, is het in de competitie een stuk lastiger. Terzić en consorten presteren nogal wisselvallig en bekleden momenteel de vierde plek in de BundesligaDie Schwarzgelben speelden drie wedstrijden sinds het uitduel met PSV en daarin werd één keer verloren en twee keer gewonnen. Het afgelopen weekend werd krap gewonnen op bezoek bij Werder Bremen. Marcel Sabitzer pakte in de eerste helft een rode kaart, maar mede door een goal van Donyell Malen werd het 1-2. 

Bosz treft oude club, PSV treft oude bekende

Voor Peter Bosz wordt het tweede duel met Dortmund bijzonder, want de oefenmeester stond in 2017 aan het roer van Dortmund. Een gelukkig huwelijk werd het echter niet, want het huwelijk tussen Bosz en de Duitse club duurde slechts 163 dagen. Het duel tussen PSV en Dortmund is zal ook een weerzien betekenen met Donyell Malen. De aanvaller kwam in 2017 bij PSV en verliet de Eindhovense club in 2021 na 116 duels voor de club uit de lichtstad.

Malen is dit seizoen al goed voor elf doelpunten in de Bundesliga en kent een sterke fase in zijn carrière. De Nederlander speelde dit seizoen zes Champions League-wedstrijden en scoorde daarin één keer, uitgerekend tegen zijn oude club PSV. In het uitduel met PSV speelde Malen 82 minuten en werd hij in de slotfase gewisseld. 

PSV reist deze week af naar Duitsland om het tweeluik in het kolkende Signal Iduna Park af te sluiten. Het gigantische stadion heeft een capaciteit van ruim 81.000 mensen, waardoor er sowieso een twaalfde man zal zijn voor Dortmund. Het duel wordt op woensdag gespeeld en de aftrap is om 21.00 uur.