Nieuws

Ajax en Feyenoord niet naar WK voor clubs in 2025, PSV heeft wonder nodig

Ajax en Feyenoord niet naar WK voor clubs in 2025, PSV heeft wonder nodig

18-12-2023 09:00

Ajax en Feyenoord vallen buiten de boot voor kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voor clubteams in 2025. Dan gaat het toernooi op de schop en de Amsterdammers lopen het toernooi op een haar mis. PSV kan zich nog wel kwalificeren, maar heeft een wonder nodig.

Het is al langere tijd duidelijk dat het WK voor clubteams in 2025 er anders uit gaat zien. Het deelnemersveld gaat van zeven deelnemers stijgen naar 32. Ook zal het toernooi niet elk jaar plaatsvinden, maar net als het echte WK eens in de vier jaar. Toch was het nog altijd onduidelijk hoe het kwalificatieproces in werking ging. Met een startpremie van vijftig miljoen euro ligt er namelijk wel een grote smak geld te wachten.

De FIFA heeft nu duidelijk gemaakt hoe het werkt. Naast de vier Champions League-winnaars van 2020 tot en met 2024, mogen de acht clubs die op coëfficiëntengebied het best presteerden in de Champions League over die periode, naar het WK voor clubs in 2025. Ook mag elk land maximaal twee teams afleveren, tenzij één land drie verschillende Champions League-winnaars heeft in die tijdsperiode.

Voor Ajax en Feyenoord is het slecht nieuws. De Amsterdammers missen op een haar de kwalificatie. Zij staan slechts één geheel coëfficiëntpunt achter op Red Bull Salzburg, wat gelijk staat aan een gelijkspel. Echter tellen alleen behaalde coëfficiëntpunten in de Champions League en dus kan Ajax dat verschil niet goed maken. Om die reden valt Feyenoord ook buiten de boot. De Rotterdammers speelden dit seizoen pas voor het eerst in het kampioenenbal. Voor PSV resteert er nog één hoop. Bij het winnen van de Champions League mag de ploeg van Peter Bosz wel meedoen.