Nieuws

Liefhebbers van pyro opgelet: Köln krijgt recordboete na vuurwerk in beladen derby

Liefhebbers van pyro opgelet: Köln krijgt recordboete na vuurwerk in beladen derby

13-12-2023 16:40 Laatste update: 16:40

FC Köln heeft een geldboete van meer dan vijfhonderduizend euro gehad van de Duitse voetbalbond. Tijdens de derby tegen Borussia Mönchengladbach werd er voor en tijdens de wedstrijd een enorme hoeveelheid vuurwerk afgestoken. Het prijskaartje in totaal: 595.000 euro.

Ook FC Köln directeur Christian Keller was niet te spreken over het enorme bedrag. "Dit levert enorme financiële schade op", zegt hij. "De hoge boete treft de club heel hard op weg naar zo snel mogelijk economisch herstel. Het toekennen van straffen in deze vorm staat volgens ons ver af van de realiteit van het Duitse voetbal."

De directeur gaat in beroep om de straf te verlagen en hoopt ook op een andere aanpak. "We zullen daarom actief en krachtig blijven pleiten voor een verstandige aanpassing van de strafmaatrichtlijnen." FC Köln won de derby eind oktober wel met 3-1. Florian Kainz scoorde tweemaal van de strafschopstip en Luca Waldschmidt scoorde in de negentigste minuut de beslissende goal. 

Dit seizoen werden ook al meedere Eredivisieclub hard bestraft voor het afsteken van vuurwerk, maar niet zo hard als in Duitsland. Ajax kreeg voor de wanordelijkheden tijdens de klassieker een rekening van 25 duizend euro en Feyenoord ontving 28 duizend euro boete van de UEFA voor voor het afsteken van vuurwerk en het niet vrijhouden van de trappen.

Bekijk of beluister de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Michael Dingsdag over topploeg Feyenoord en FC Volendam, de revelaties van Ajax en de recordjacht van PSV.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!